Poslodavci se očitovali dva dana nakon sastanka s premijerom Novalićem: 'Nezadovoljni smo!'

Aktuelno
Poslodavci se očitovali dva dana nakon sastanka s premijerom Novalićem: 'Nezadovoljni smo!'
Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Vlade FBiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca FBiH i brojnim privrednicima, koji se održao 19.09.2016. godine u Zenici. Sastanak je bio dogovoren deset dana ranije, a planirano trajanje bilo je dva i po sata.

Očekivano je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH, održan 19. septembra u Zenici, rezultirao nezadovoljstvom ovih potonjih. Na sastanku se problematizovala poreska reforma u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada. 

Bilo je samo pitanje kad će se poslodavci o tome očitovati. Dva dana poslije sastanka, tj. danas, predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH su to i potvrdili, i to kroz saopćenje u kojem se navodi da su poslodavci nezadovoljni odnosom premijera Novalića prema ovoj tematici, za koju je na sastanku izdvojio samo dragocijenih 45 minuta, od planiranih dva i po sata.

"Nije dovoljno vremena posvetio problemima i izazovima sa kojima se poslodavci susreću, kao što nije ponudio ni kvalitetne odgovore na pitanja privrednika. Premijer nije odgovorio na zahtjev poslodavaca za rasterećenje privrede i prolongiranje oporezovanja toplog obroka, prevoza sa posla na posao i regresa do usvajanja novog Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak", saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Navedeno je da se premijer Fadil Novalić u svom izlaganju zadržao na općim konstatacijama i obećanjima, bez rokova i načina kako to ostvariti, te da poslodavci ne žele više deklarativnu podršku i razumijevanje, već konkretne mjere i reforme, odmah.

"Dok je Vlada samo deklarativno za rasterećenje privrede, zakonodavne vlasti su u samo posljednjih godinu dana donijele više od deset propisa kojima uvode nova opterećenja. Udruženje poslodavaca FBiH želi partnerski odnos sa Vladom FBiH, ali uz uzajamno poštovanje. Obostrani trud neophodan je za unapređenje partnerskih odnosa, u korist općedruštvenih interesa. Ciljevi Udruženja poslodavaca FBiH i njenih članica su adekvatan poslovni ambijent i sniženje cijene rada, kako bi domaći poslodavci bili konkurentni na tržištu", stoji u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Novinari portala Novi.ba pokušali su stupiti u kontakt s direktorom Udruženja poslodavaca FBiH Mladenom Pandurevićem, a odgovor na naš upit još uvijek očekujemo. Napominjemo da je Pandurević na datu situaciju upozoravao u prošosedmičnom intervjuu koji je dao za naš portal.

Broj sudionika (više od 150 privrednika iz FBiH) na sastanku održanom u Zenici je pokazao koliko je tema poreske reforme značajna za poslodavce. Na sjednici su, između ostalih, učestvovali poslodavci iz Sarajeva, Bihaća, Širokog Brijega, Tuzle, Goražda, Tomislavgrada, Kiseljaka, Travnika, Zenice, Posušja, Gruda, Srebrenika i ostalih gradova FBiH.

Ne propustite