Hakeri upali u računare njemačkih parlamentaraca, sumnja se da su radili po nalogu Moskve

Svijet
Hakeri upali u računare njemačkih parlamentaraca, sumnja se da su radili po nalogu Moskve
Njemačke stranke bile su tijekom ljeta nebrojeno puta meta hakerskih napada, eksluzivno piše Süddeutsche Zeitung. Vladini sigurnosni stručnjaci nazivaju tu aferu jako ozbiljnom i boje se kako iza napada stoje inozemne sile koje se žele dokopati tajni njemačke politike ne bi li tako utjecale na parlamentarne izbore koji će se u Njemačkoj održati iduće godine.

Njemačke stranke bile su tokom ljeta nebrojeno puta meta hakerskih napada, piše Süddeutsche Zeitung. Vladini sigurnosni stručnjaci nazivaju tu aferu jako ozbiljnom i boje se kako iza napada stoje inozemne sile koje se žele dokopati tajni njemačke politike ne bi li tako utjecale na parlamentarne izbore koji će se u Njemačkoj održati iduće godine.

Političari i suradnici nekoliko njemačkih parlamentarnih stranaka primili su tako 14. i 15. augusta mailove koji su prividno poslani iz NATO-ove središnjice. U tim mailovima nalazio se link preko kojeg je u računala žrtvi ubačen spyware.

Za razliku od prijašnjeg hakerskog napada na njemački parlament ovaj put nije provaljeno samo u računala određenih parlamentarnih stranaka, već se ciljalo na široki spektar parlamentarnih zastupnika.

Mailovi su stigli iz NATO-ve središnjice

Mailove je navodno poslao izvjesni Heinrich Krammer. Došli su sa službene adrese NATO-ve središnjice, a sadržavali su informacije o potresu u Italiji i neuspjelom puču u Turskoj. No, sadržani linkovi vodili su, zapravo, na server koji je na računala žrtava prebacio spyware programe.

NATO je 7. septembra nadležne njemačke službe upozorio na mogućnost hakerskog napada te su pak službe NATO-ovo upozorenje shvatile toliko ozbiljno da je predsjednik Nacionalnog centra za obranu od hakerskih napada, Arne Schönbohm, lično o tome informirao sve parlamentarne stranke.

Schönbohm je, inače, sam potvrdio kako je o hakerskom napadu osobno obavijestio sve stranke. “U sjeni nedavnih događaja u Americi smatrao sam jako važnim obavijestiti stranke da podignu mjere opreza”, rekao je Süddeutscheovim novinarima.

Ruski hakeri napadali su već i ranije Bundestag

No, to nije prvi put da je Bundestag napadnut na takav način. Slično se dogodilo i prošle godine kad su njemački parlamentarci primili mailove, navodno, od UN-a koji su nudili informacije o Ukrajini. Hakeri su se tada dokopali lozinki čime su dobili pristup internoj mreži Bundestaga.

Sigurnosni stručnjaci sumnjaju kako se tada radilo o djelu ruskih hakera, a uvjereni su kako se i najnoviji napad na njemački parlament može pripisati istim počiniteljima. Nisu, doduše, sigurni radi li se o grupi apt28 ili grupi Sofacy, koje su sumnjičili i prošle godine, no sumnjaju da su hakeri djelovali po nalogu službenih vlasti u Moskvi.

Cilj napada je utjecati na ishod parlamentarnih izbora

Nijemci su uvjereni kako počinitelji ukradenim informacijama žele utjecati na javno mnijenje povodom održavanja parlamentarnih izbora iduće jeseni. Boje se kako su se hakeri dočepali povjerljivih insajderskih informacija njemačkih parlamentarnih stranaka s namjerom da ih objave prije spomenutih izbora.

Sličan scenarij odigrao se, inače, nedavno u SAD-u kad su na Wikileaksu objavljene hiljade mailova Demokratske strane. Taj je materijal otkrio kako je vrh stranke od samog početka priželjkivao da Hillary Clinton postane predsjednička kandidatkinja demokrata. Napad je rezultirao odstupanjem šefice demokrata, Debbie Wassermann Schultz.

 

Ne propustite