Dodikovo divljanje kod Lazanskog

Bosna i Hercegovina
Dodikovo divljanje kod Lazanskog
Novi.ba donosi najzanimljivije detalje Dodikovog divljanja na RTRS.

Novi.ba donosi najzanimljivije detalje Dodikovog divljanja na RTRS. 

Milorad Dodik je ponovio da neće odustati od održavanja referenduma, a obrušio se i na Vijeće za implementaciju mira (PIC).

“Zasjedanje PIC-a nema veze s pravom. Slažem se sa Ivanićem kada kaže da 9. januar treba nazvati danom državnosti RS-a. Uradićemo to veoma brzo, prilagodićemo se jer RS je više država nego BiH. Mi ćemo naći novi naziv – 9. januar Dan samostalnosti i nezavisnosti RS”, naglašava Dodik.

Divljanje je nastavljeno, a Milorad Dodik je objasnio kako je čuo da je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack rekla da zastupa interese RS-a te da se neće viđati s njim sve dok ne promjeni stavove.

"Onda se nećemo nikada vidjeti, jer ja zastupam RS, a ne Ameriku", kaže Dodik.

Dodik tvrdi da je Nicholas Burns, nekadašnji američki podsekretar za politička pitanja, njemu i Harisu Silajdžiću dao da potpišu dokument kojim bi naziv Republika Srpska bio zamijenjen nazivom – Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata. Naglasio je da je odbio ponudu Burnsa, te da mu je Burns zbog toga prijetio. Govorio je i o koaliciji SDS-a i SDA, a mišljenja je da Bakir Izetbegović dobrim odnosima sa Savezom za promjene samo spašava svoj politički vijek.

"Bakir Izetbegović je namjerno izabrao SDS da bi sačuvao politički život. Sve aktivnosti koje je SDS uradio gore (opa. Sarajevo) bile su protiv RS-a. Ovo je otvorena narodna izdaja. Pristali su na 150 miliona eura za spremanje vojske", dodaje Dodik. 

Pričao je i o sastanku te svojim relacijama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

"Treba da razgovaramo o ekonomskoj situaciji u RS-u, ali i da mi Putin objasni ruski položaj u odnosu na globalna kretanja. Rusija je veliki partner RS-a i ovi odnosi su od velike važnosti za našu budućnost", objašnjava Dodik.

Dodik je za kraj rekao da će referendum proslaviti kao pobjedu Srbije na Svjetskom prvenstvu. Iskoristio je ovo gostovanje za nove izljeve nacionalističke retorike i raspirivanje međunacionalnih tenzija. Hrvati i Bošnjaci koji žive u RS imaju razlog da se brinu za svoju sigurnost nakon ovakvih istupa koji su izuzetno zabrinjavajući.

(Novi.ba)

Ne propustite