Dr. Zlatko Lagumdžija na Konkordija Samitu u Njujorku o budućnosti Evrope

Aktuelno
Dr. Zlatko Lagumdžija na Konkordija Samitu u Njujorku o budućnosti Evrope
Dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje u radu Konkordija Samita, Godišnjeg skupa Apela Savjesti, Klintonove Globalne Inicijative i aktivnostima Odbora protektora Nizami međunarodnog centra, koje se održavaju prigodom Generalne skupžtine UN u Njujorku.

Dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje u radu Konkordija Samita, Godišnjeg skupa Apela Savjesti, Klintonove Globalne Inicijative i aktivnostima Odbora protektora Nizami međunarodnog centra, koje se održavaju prigodom Generalne skupštine UN u Njujorku.

Tokom  strateškog dijaloga i panela  posvećenog budućnosti  Evrope, na Konkordija Samitu, dr. Lagumdžija je na iskustvima i aktuelnim izazovima našeg regiona, precizno obrazložio bojazan za budućnost Evropskog kontinenta, ukoliko se ne ubrza proširenje EU i NATO-a na preostali prostor Balkana.

– Bez adekvatnog EU liderstva i odupiranja nacionalističkim i neonacističkim talasima, može se desiti da i u ovim prostorima ojačaju populisti i demagozi koji bi problem nasilnog ekstremizma ili migrantsku krizu rješavali izgradnjom zidova prema zemljama odakle dolaze izbjeglice. Tada nas ne bi trebalo čuditi da se od unesrećenih ljudi i njihovih država očekuje još i da plate projekte već viđene u tamnim povjesnim trenucima, kazao je tom prilikom Lagumdžija.

– Evropa se danas nalazi pred izborom – saradnja na vrijednostima i nadi ili sukobi oko nepomirljivih interesa i strahova. To je istovremeno i izbor između saradnje na proširenju ili sukoba na novim starim evropskim podjelama. EU i NATO, bez ubrzanog proširenja na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnog člana, gubi svoju budućnost i vrijednosti na kojima počiva. Osjećaj hitnosti i spremnosti da idemo ka društvu zajedničkih vrijednosti je uslov opstanka mira, stabilnosti i prosperitetne budućnosti na ovim prostorima.

frans-timmermans-i-guliano-amato

O neophodnoj podršci na predstojećim aktivnostima Bosne i Hercegovine na sticanju kandidatskog statusa, dr Lagumdžija je govorio sa aktuelnim i bivšim liderima koji imaju uticaj na ove procese. Na ovu temu, između ostalih, sagovornici dr. Lagumdžija su bili Fransoa Holand predsjednik Francuske, Rosen Plevnijev predsjednik Bugarske, Borut Pahor predsjednik Slovenije, Kristijan Kern premijer Austrije, Jan Timerman potpredsjednik Evropske Komisije, Hose Manuel Baroso bivši predsjednik Evropske Komisije i premijer Portugala, Tarja Halonen bivša predsjednica Finske, Djuliano Amato bivši premijer Italije, Ives Leterma bivši premijer Belgije, Petar Stojanov bivši predsjednih Bugarske, Boris Tadić bivši predsjednik Srbije, Medlin Olbrajt i Henri Kisindžer bivši ministri vanjskih poslova SAD, Konrad Trible pomoćnik Džona Kerija za Evropsku Uniju, Karl Erjavec i Nikola Popovski ministri vanjskih poslova Slovenije i Makedonije.

henry-kissinger

Tokom boravka u Njujorku, zajedno sa drugim članovima Odbora protektora Nizami međunarodnog centra, dr. Lagumdžija je imao radne sastanke o pripremama za održavanje Nizami skupa na visokom nivou u Sarajevu, krajem novembra ove godine, pod nazivom „Evropski mir: koji je recept za jaku Evropsku Uniju za sve?“. 

Ne propustite