Čović: Vrednovan napredak koji je BiH postigla na evropskom putu

Aktuelno
Čović: Vrednovan napredak koji je BiH postigla na evropskom putu
Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je da je danas objavljenim zaključcima Evropskog vijeća Evropske unije vrednovan napredak koji je BiH postigla na evropskom putu, a u njima je potvrđena i evropska perspektiva kao jedina prihvatljiva za sve narode i građane.

Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je da je danas objavljenim zaključcima Evropskog vijeća Evropske unije vrednovan napredak koji je BiH postigla na evropskom putu, a u njima je potvrđena i evropska perspektiva kao jedina prihvatljiva za sve narode i građane.

U pismu koje je uputio evropskoj komesarki za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federici Mogherini i komesaru za proširenje i politiku susjedstva EU Johannesu Hahnu naglasio je da je vjerodostojan zahtjev za članstvo nepovratno pokrenuo i usmjerio BiH prema punopravnom članstvu u EU.

Neosporivom je nazvao činjenicu da su ovom procesu nezamjenjivu ulogu imali upravo Mogherini i Hahn zbog čega im je zahvalio na razumijevanju, podršci i energiji  koju su dali da bi pomogli na daljem putu bh. integriranja.

- Današnji uspjeh BiH je rezultat zajedničke saradnje zasnovane na uzajamnom razumijevanju i povjerenju kroz intenzivnu komunikaciju. Uvjeren sam da samo tako možemo nastaviti dalje i postizati nove uspjehe za svjetliju, evropsku budućnost BiH - kazao je.

Čović je podsjetio da je podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo 15. februara stvorilo pretpostavke za nesmetanu dinamizaciju procesa integracije BiH u EU čime je taj odnos iznova reformaliziran, što potvrđuje i pismena posvećenost svih nivoa vlasti o provođenju nužnih reformi.

Međutim, u pismu je Čović izrazio i zabrinutost zbog nepotrebnih kašnjenja i odgoda u ispunjavanju uvjeta, što je za njega dovoljan dokaz da BiH ipak nije u potpunosti uspjela sačuvati kontinuiran fokus na onome što je važno za evropsku budućnost.

- Vidno usporavanje evropske dinamike nas je ostavilo ranjivim na neke druge, kazao bih čak i antievropske tendencije i uticaje. Nismo do kraja bili vjerodostojni prema EU, ali i onome sto smo na sebe preuzeli kao obavezu. Toga moramo biti svjesni i to moramo promijeniti - mišljenja je Čović koji je istaknuo da će BiH u budućnosti morati mnogo bolje i brže rješavati otvorena pitanja.

Imajući u vidu stvarno stanje u BiH, najavio je da će u narednom periodu, još intenzivnije svoje kapacitete, kao i rad Kabineta usmjeriti isključivo na ubrzanje procesa integracija, odnosno za realizaciju narednog cilja, a to je sticanje kandidatskog statusa, i to najkasnije do kraja naredne godine.

Ocijenio je i da je to moglo biti i ranije urađeno da nisu nametnute teme koje, pored toga što unose nemir i skreću pažnju s evropskog puta, razgrađuju sve do sada postignuto i na taj način direktno štete evropskoj perspektivi države.

Izrazio je uvjerenje da će približavanje i članstvo u EU postupno banalizirati i u velikoj mjeri neutralizirati mnoga teška politička pitanja koja se danas čine životno važnim ili im se barem nezasluženo pridaje takav značaj.

- Politizacija evropskih pitanja, kao i bavljenje političkim pitanjima koja nemaju nikakvu mogućnost unapređenja unutrašnjih odnosa i približavanja EU, postala je nedopustiva praksa kojoj se moramo odlučno oduprijeti - stav je člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Takva pitanja, dodao je, ometaju i usporavaju demokratske procese, a u ovom trenutku čak obesmišljavaju predstojeće lokalne izbore na način da postaju vrlo moćan instrument predizborne kampanje, bez da imaju dodirnih točaka s lokalnim pitanjima.

Mišljenja je da i „hrvatsko pitanje u BiH“, zasnovano na institucionalnoj neravnopravnosti Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, je nešto što treba kandidirati kao izazov za BiH i „to je naša ustavna obaveza, ali nikako na način da pretpostavljamo ta pitanja evropskom putu, upravo znajući da su uzajamno potpuno kompatibilna“.

Čović kaže i da je nemoguće zamisliti zemlju članicu EU koja u sebi ima izraženu neravnopravnost i koja je u sukobu s vlastitim temeljnim ustavnim propozicijama, dodajući da on kao hrvatski član Predsjedništva BiH imam posebnu odgovornost i prema tom pitanju.

U tom smislu, skrenuo je pažnju i na pismo koje je 23. augusta uputio zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) gdje je naveo u čemu se tačno sastoji neravnopravnost, te da je ona vrlo konkretna i dokaziva, a ne plod individualnih nahođenja ili subjektivnog osjećaja.

- Previše je izazova, želimo pomoći i omogućiti da sva tri naroda u BiH, kao i svi oni koji se tako ne izjašnjavaju, uživaju prava i privilegije, koje proizlaze iz članstva, da postanu građani EU. Evropska budućnost je jedina moguća budućnost naše domovine - napisao je pismu Čović.

Njegovo uvjerenje da svi narodi i građani BiH žele biti učesnici takvog poretka, na političkim predstavnicima konstitutivnih naroda u multinacionalnoj državi je da tu ideju dovedu do kraja.

- Nadam se da ćete nam u tomu nastaviti nesebično pomagati. To je važan i nezamjenjiv podsticaj svima u BiH da, usprkos postojećim izazovima, ustrajemo na teškim reformama koje nam u narednom periodu tek predstoje - zaključio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Fena)

Ne propustite