Bombardiran humanitarni konvoj kod Alepa

Svijet
Bombardiran humanitarni konvoj kod Alepa
Najmanje 12 humanitarnih radnika je poginulo kada su sirijski ili ruski borbeni zrakoplovi bombardirali kamione s humanitarnom pomoći u blizini Halepa. Smrtonosni udar na humanitarni konvoj dogodio se nakon što je sirijska vojska objavila da je završen prekid vatre, izvijestili su promatrači za ljudska prava i UN.

Najmanje 12 humanitarnih radnika je poginulo kada su sirijski ili ruski borbeni zrakoplovi bombardirali kamione s humanitarnom pomoći u blizini Halepa.

Smrtonosni udar na humanitarni konvoj dogodio se nakon što je sirijska vojska objavila da je završen prekid vatre, izvijestili su promatrači za ljudska prava i UN.

U međuvremenu je Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio kako je u napadima koji su uslijedili poginulo najmanje 36 ljudi, među kojima su i humanitarci.

Prema Opservatoriju, kamioni su obavljali rutinsku dostavu pomoći u organizaciji jedne međunarodne organizacije u području zapadno od Halepa. Pogođeni su u blizini grada Urm al-Kubra.

Uništeno je najmanje 18 kamiona konvoja koji je prevozio hranu i lijekove u odsječeni grad u blizini Halepa, izvijestili su sirijski promatrači za ljudska prava, no nisu mogli potvrditi da su bombardiranje izveli sirijski i ruski borbeni zrakoplovi, kako je prethodno objavljeno.

Humanitarni konvoj UN-a i Arapskog Crvenog polumjeseca nastojao je iskoristiti prekid vatre kako bi dostavio hranu i lijekove za 78.000 ljudi u teško dostupnom području. No, na putu ih je zatekao prekid primirja, nakon kojega je u ponedjeljak navečer počelo žestoko bombardiranje Halepa i okolice.

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, osudio je zračni napad. 

"Naše ogorčenje zbog ovog napada je ogromno. Konvoj je bio ishod dugog procesa odobrenja i priprema kako bi se pomoglo izoliranim civilima", rekao je de Mistura.

Ne propustite