Danas zeleno svjetlo za članstvo BiH u EU

Aktuelno
Danas zeleno svjetlo za članstvo BiH u EU
Vijeće za opće poslove Europske unije danas će na sjednici u Briselu (Bruxelles) dati zeleno svjetlo aplikaciji BiH za članstvo u Uniji, te dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za BiH, potvrdio je za BHRT visoki europski dužnosnik. Denis Zvizdić u Briselu.

Još početkom septembra komesar za proširenje i susjedsku politiku u Europskoj komisiji Johannes Hahn izjavio kako će na današnjoj sjednici  dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

EU zvaničnici pohvalili napredak BiH

Europski zvaničnici su jučer na sastanku sa bh. predstavnicima vlasti u Sarajevu pohvalili napredak BiH u provođenju reformske agende, nazvavši ga prvim korakom.

“Dosadašnji rad dao je vrlo opipljive rezultate, ali ovo je samo početak. Reformska agenda obuhvata četverogodišnji period i usmjerena je na unapređenje socio-ekonomskih prilika za građane BiH, ali i približavanje zemlje EU integracijama” , rekla je direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Ženeviv Ruiz Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera)  nakon astanka o provedbi Reformske agende sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bih Denisom Zvizdićem, te entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novbalićem, u sjedništu Delegacije EU u Sarajevu.

Zvizdić: BiH ispunila sva tri uslova EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji danas  boravi u Briselu,  s druge strane,  izrazio je očekivanje da će aplikacija danas  biti prihvaćena.

Svoj optimizam temelji na činjenici da je BiH ispunila sva tri tražena uslova, a to je kredibilna provedba Reformske agende,  u okviru koje je sprovedeno  40 posto   mjera koje su planirane ekonomskom Reformskom agendom u BiH, iako je agenda usvojena za četvorogodišnji period.

Pored toga, usvojen je  protokol o  prilagođavanju  Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU , a  usvojen je i  mehanizam koordinacije kao instrument  zajedničkog djelovanja putem kojeg će BiH jednim  glasom moći razgovarati s EU.

Nakon ovoga slijedi upitnik za BiH.  Upitnik će biti dosta obiman , s obzirom nastrukturu naše države.

Ukoliko sve bude po planu i naše vlasti urade posao koji je pred njima Europska komisija bi mogla proslijediti našim vlastima upitnik 40-ak dana nakon današnje sjednice.

U najgorem slučaju, kako je potvrđeno iz nekih izvora EU u Briselu, upitnik bismo mogli dobiti krajem  godine.

Ne propustite