Sir Geoffrey Nice za Novi.ba: 'Pitanje je da li vlasti u BiH žele pokrenuti tužbu protiv Srbije' (VIDEO)

Aktuelno
Sir Geoffrey Nice za Novi.ba: 'Pitanje je da li vlasti u BiH žele pokrenuti tužbu protiv Srbije' (VIDEO)
Slobodan Milošević, bivši predsjednik SR Jugoslavije i Srbije je 2004. godine međupresudom Haškog tribunala (ICTY) proglašen krivim za genocid u sedam bh. općina. Prikupljeni dokazi potvrdili su da je Milošević, zajedno sa tadašnjim vodstvom bosanskih Srba učestvovao u genocidu u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom. Odbrana je tada tražila da se iz optužnice brišu tačke kojima se Milošević teretio za genocid i saučesništvo u genocidu, ali je Pretresno vijeće odbacilo taj zahtjev.

Slobodan Milošević, bivši predsjednik SR Jugoslavije i Srbije je 2004. godine međupresudom Haškog tribunala  (ICTY) proglašen krivim za genocid u sedam bh. općina. Prikupljeni dokazi potvrdili su da je Milošević, zajedno sa tadašnjim vodstvom bosanskih Srba, učestvovao u genocidu u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom. Odbrana je tada tražila da se iz optužnice brišu tačke kojima se Milošević teretio za genocid i saučesništvo u genocidu, ali je Pretresno vijeće odbacilo taj zahtjev.

Milošević je umro u martu 2006. godine, samo mjesec dana prije nego što je suđenje trebalo završiti. Većina pravnika je tada zaboravila slučaj i nastavila dalje jer nije bilo presude, ali dr. Nevenka Tromp nije dopustila da pravda bude zaboravljena. Analizirala je hiljade dokumenata i stvorila unikatno književno djelo "Krivični proces protiv Slobodana Miloševića". Šest godina je kao istraživač radila na slučaju Milošević, a isto toliko joj je trebalo da kao insajder slučaja kreira jednu koherentnu analizu svega što se desilo.

Knjiga je predstavljena u Sarajevu, a u promociji je učestvovao i sir Geoffrey Nice, bivši tužilac Haškog tribunala i advokat koji je zastupao Haško tužilaštvo u procesu protiv Slobodana Miloševića. 

Sir Geoffrey Nice definitivno nije tipičan advokat. Za Miloševića je jednom prilikom rekao da je bio lukav, ali ne i inteligentan političar. Kada slušate izlaganje ovog velikog pravnog uma jasno vam je da se radi o čovjeku koji se u svakom momentu apsolutno pridržava svih osnovnih pravnih načela. Dok mnogi tužitelji razmišljaju isključivo o što većoj kazni za optuženog, sir Nice se pridržava osnovnih pravnih postulata.

“Treba pokušati shvatiti okolnosti u kojima se dogodio zločin. Historija je pokazala da je malo onih koji u određenim okolnostima ne bi reagirali na način na koji ranije ne bi ni pomislili da bi mogli reagirati”, svojevremeno je objasnio Nice. 

Ugledni britanski pravnik je za Novi.ba govorio o jedinstvenom književnom djelu doktorice Nevenke Tromp te značaju knjige za sve narode na ovim prostorima. Razgovarali smo i o mogućnosti revizije tužbe protiv Srbije koju je Međunarodni sud pravde 2007. godine odbacio kao neutemeljenu. Podsjećamo, rok za reviziju tužbe je februar 2017. godine, a iako je potencijalni proces izuzetno važan za sve buduće bh. generacije, o tome se u političkim krugovima uopšte ne govori. 

Da li političarima za pokretanje tužbe fali hrabrosti ili mudrosti i šta sir Geoffrey Nice misli o svemu tome. 

Pogledajte u videu.

 


 

 

 

 

Ne propustite