Muzika koju ćete zavoljeti

Aktuelno
Muzika koju ćete zavoljeti
Danas želim da vam predstavim tri ne tako tipčna benda. Nisu tipični jer im nije glavni cilj "komercijalna muzika" i ogromne zarade već dobra zabava, puno plesa i promocija alternativnih zvukova.

Danas želim da vam predstavim 3 ne tako tipčna benda, nisu tipični jer im nije glavni cilj „komercijalna muzika“ i ogromne zarade već dobra zabava, puno plesa i promocija alternativnih zvukova.

Svi su naravno iz moje države, a nadam se da ćete ih i vi zavoliti.


Barcelona gipsy balkan orechestra je grupa od od 7 muzičara, samo dva su španci ostali dolaze iz drugih europskih zemalja, zajedno su od 2015 godine i kažu da su nakon dugo godina predanog rada došli do ove faze i da je sviranje muzike povezane sa balkanskim romima način kako bi svoje muzičko stvaralaštvo podigli na jos veći nivo. Odlučili su se za balkansku muziku jer je jedinstven skup romske, jevrejske, turske, arapske i mnogig drugih muzičkih kultura. Sviraju po čitavoj Europi a trenutno su na turneji u  Italiji.

Txarango, bend nastao  u zimu 2010. godine kada snimaju i svoje prve pjesme "Vola" i "Nits amb Txarango" sa kojima nastupaju i na brojinim festivalima u Katalniji i Španiji, zbog pozitivne reakcije publike nastavljaju sa snimanjem pjesama i završavaju svoj prvi album “Benvinguts al llarg viatge” što je metafora za životno putovanje. Najviše pozitivnih kritika dobili su  2013. kada su počeli projekat za Radio Nikosia, radio stanicu koju vode osobe sa posebnim potrebama. Zajedno sa Manu Chaom i Che Sudakom stvorili su album “Mundo Nikosia”  koji je postao glavni izvor finansiranja radia i na taj način oni su doprinjeli da ovaj projekat i dalje živi.


Ques grasses što u prevodu znaći „mast od guske“ je bend jako mladih ljudi, nastao u katalonskoj regiji Osona. Njihov stil je rege-pop i jako su uspješni svirajuči ga. Zajedno sviraju od 2010, a veću popularnost stiću 2012 kada osvajaju veoma bitnu muzičku nagradu „Enderrock“. Krasi ih orginalnost i veoma rijedak i specifičan glas pjevača. Pjesme pjevaju na katalonskom sa dodaktom anegdota na engleskom jeziku. Svirali su na mnogim festivalima, a jedan od upečatljivijih nastupa bio je u New Yorku u čuvenom Cental parku

Ne propustite