Policija ranila i uhapsila Ahmada Khana Rahamija zbog eksplozije u New Yorku [VIDEO]

Svijet
 Policija ranila i uhapsila Ahmada Khana Rahamija zbog eksplozije u New Yorku [VIDEO]
Policija u New Jerseyju je ranila i uhapsila Ahmada Khan Rahamija, državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) rođenog u Afganistanu, koji je osumnjičen za izazivanje eksplozija u New Yorku i Newy Jerseyu tokom vikenda, prenosi BBC.

Policija u New Jerseyju je ranila i uhapsila Ahmada Khan Rahamija, državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) rođenog u Afganistanu, koji je osumnjičen za izazivanje eksplozija u New Yorku i Newy Jerseyu tokom vikenda, prenosi BBC.

U pucnjavi do koje je došlo za vrijeme hapšenja osumnjičenika ranjeno je više policajaca. Do hapšenja je došlo nakon što je policija poslala upozorenje milionima Amerikanaca na području gdje je Rahami opažen, tražeći od građana da pripaze i jave policiji ukoliko uoče osumnjičenika, kojeg su opisali kao "naoružanog i opasnog".

Na videosnimku se vidi Rahami kako ga ubacuju u vozilo hitne pomoći na nosilima s krvavim zavojem na desnom ramenu. Mediji su javili da je Rahami uhapšen nakon što je policija pucala na njega.

Do pucnjave je došlo u Lindenu, u New Jerseyju, pišu američki mediji, a slike hapšenja Rahamija proširile su se društvenim mrežama. Linden se nalazi blizu Elizabetha, gdje je jučer pronađeno još nekoliko eksplozivnih naprava.

91304600-7e20dc1a-11c4-468c-a6f0-5dd5cf5b969f

U međuvremenu je objavljeno da ga se, osim s detonacijom u New Yorku, povezuje i s aktiviranjem eksplozivne naprave nekoliko sati ranije u blizini rute humanitarnog maratona u New Jerseyju.

On je identificiran kao osumnjičeni nakon što je na jednoj od eksplozivnih naprava koja nije eksplodirala pronađen njegov otisak prsta, rekao je viši policijski službenik.

Policija je potom pronašla još tragova koji su ukazivali na Rahamija, na mobilnim telefonima koji su bili povezani s neeksplodiranim bombama.

Policija za sada umanjuje špekulacije da je Rahami dio "ćelije" i u ovom trenutku ne zna da li je još neko bio uključen, kao ni da li eksplozije imaju veze s takozvanom Islamskom državom.

khan

Istražitelji su za CNN kazali i da su kamere snimile tog muškarca kako ostavlja torbu s eksplozivnom napravom na ulici, nakon čega torbi prilaze dvojica muškaraca, vade napravu iz nje, ostavljaju je na ulici te odlaze s torbom.

 

Obama: Pravda će biti zadovoljena

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je da se ne podlegne strahu, obećavajući da će "pravda biti zadovoljena". Obama, koji se nalazi u New Yorku gdje će sudjelovati na Općoj skupštini UN-a, rekao je kako su obojice "pokušali ubiti nevine ali žele i potaknuti strah.. i promijeniti način na koji živimo kako bi potkopali naše vrijednosti".

"Iako trebamo biti oprezni i agresivni kako bi spriječiti ta nerazumna djela i pronašli počinitelje kako bi im sudili, mi svi imamo i ulogu kao građani a to je da osiguramo da ne podlegnemo strahu", rekao je, dodavši da je "izuzetna sreća" što nije bilo mrtvih nakon eksplozija u New Yorku i New Jerseyju.

Obama je kazao da zasad nije utvrđena povezanost između atentata u ta dva grada, za koje je uhapšen Rahami.

"Džihadisti nastavljaju gubiti teren u Iraku i u Siriji", kazao je američki predsjednik, podsjećajući da će se u ponedjeljak na marginama Opće skupštine UN-a sastati s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem.

Ne propustite