Krilati ratnici protiv dronova [VIDEO]

Svijet
Krilati ratnici protiv dronova [VIDEO]
Holandska policija je prva sigurnosna služba koja je počela koristiti orlove za obaranje sumnjivih dronova. "Kada smo prvi put pokrenuli ideju korištenja ptica grabljivica, dobili smo reakcije iz cijelog svijeta, iz Australije, Amerike, Evrope. Veliki broj agencija za provedbu zakona je veoma zainteresiran za naš program", kazao je Michael Baeten, menadžer operacija Holandske nacionalne policije.

Holandska policija je prva sigurnosna služba koja je počela koristiti orlove za obaranje sumnjivih dronova.

"Kada smo prvi put pokrenuli ideju korištenja ptica grabljivica, dobili smo reakcije iz cijelog svijeta, iz Australije, Amerike, Evrope. Veliki broj agencija za provedbu zakona je veoma zainteresiran za naš program", kazao je Michael Baeten, menadžer operacija Holandske nacionalne policije.

Orlovi će biti u akciji svaki put kada dronovi budu predstavljali potencijalnu opasnost za javnost, kao u slučajevima kada dronovi lete preblizu aerodroma.

"Kada imamo informaciju ili kada postoji rizik od korištenja ili zloupotrebe drona, možemo se odlučiti da koristimo grabljivicu da ga obori", pojasnio je Baeten.

(Al Jazeera i AJ+)

 

Ne propustite