Zasjeda Komisija za referendum o Danu RS-a

Bosna i Hercegovina
Zasjeda Komisija za referendum o Danu RS-a
U Banjoj Luci danas sjednica Komisije za provođenje referenduma RS, a najavljeno da će sjednica biti održana u 12 sati u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske.

U Banjoj Luci danas zasjeda Komisija za provođenje referenduma RS, a najavljeno da će sjednica biti održana u 12 sati u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske. 

Narodna skupština je 15. jula usvojila odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS 25. septembra i imenovala komisiju za njegovo provođenje.

U "Službenom glasniku Republike Srpske" od 12. augusta objavljena je odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, čime je ona i zvanično stupila na snagu. 

Referendumsko pitanje o kojem građani treba da se izjasne glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

"Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015. godine te ga je stoga odbio", saopćeno je nakon sjednice Ustavnog suda BiH na kojoj je učestvovalo devet sudija.

Ne propustite