PRVI SLUČAJ PRIMJENE PRAVILA

U Belgiji prvi slučaj eutanazije maloljetne osobe

Objavljeno:17.09.2016 - 15:21
A A A Times Arial

Jedna maloljetna osoba je eutanizirana u Belgiji i to je prvi slučaj primjene pravila koja su usvojena 2014. godine, a kojima se dozvoljava asistirana smrt djece svih dobi, rekao je danas šef belgijskog nacionalnog odbora za eutanaziju Vim Distelmans.

Distelmans, koji predsjedava belgijskim Odborom za kontrolu i evaluaciju eutanazije, rekao je da je lokalni ljekar prijavio ovaj slučaj njegovom odboru prošle sedmice.

On je dodao da se radi o maloljetnoj osobi koja je bila teško bolesna, ne navodeći detalje.

Belgija je legalizovala eutanaziju 2002. godine, a prije dvije godine dopunila je zakon čime se dozvoljava eutanazija maloljetnika čije je zdravstveno stanje medicinski beznadežno.

Belgija je jedina zemlja na svijetu koja je dozvolila eutanaziju maloljetnika svih uzrasta. U susjednoj Holandiji praksa je moguća za djecu uzrasta najmanje 12 godina.

U periodu od 2003. do 2013. godine broj pacijenata u Belgiji koji su život završili na ovaj način povećan je osam puta na ukupno 8.752 slučaja.

(Srna) 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!