Hrvatska: Trzavice u HDZ-u zbog Zlatka Hasanbegovića, stranačko rukovodstvo se sve više ljuti na njega

Region
Hrvatska: Trzavice u HDZ-u zbog Zlatka Hasanbegovića, stranačko rukovodstvo se sve više ljuti na njega
Ministar kulture je nepredvidiv, ali kako god Plenković složi Vladu, vjerujem da će to prihvatiti. Ne očekujemo tu neke probleme, kaže izvor iz HDZ-a

- Zlatko Hasanbegović, čini mi se, još vodi kampanju i skuplja glasove. Već dva, tri dana radi spektakl, a time zapravo šteti HDZ-u - izjavio je jučer za Jutarnji list visokopozicionirani HDZ-ovac u Hrvatskoj, komentirajući sve češće javne istupe ministra kulture na odlasku koji pod svaku cijenu, čini se, želi i u novoj Vladi ostati na funkciji, i pritom istisnuti Milorada Pupovca iz suradnje s HDZ-om.

Hasanbegović je, naime, u četvrtak, nakon izjave potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca - kako sigurno neće podržati Vladu u kojoj će biti tehnički ministar kulture - uzvratio kako neće Pupovac kadrovirati Vladu nego Andrej Plenković koji će imati čvrstu parlamentarnu većinu sa ili bez tri zastupnika SDSS-a.

‘Povlačenje ručne’

Trzavice između Hasanbegovića i Pupovca traju već par dana, pa ne čudi što je tehnički ministar kulture i jučer ispred stranačke središnjice skrenuo pažnju medija na sebe dok su se u stranci vodili važni pregovori s manjincima koje je predvodio šef HDZ-a Plenković.

Zasmetalo je to dijelu istaknutih HDZ-ovaca.

- Ministar je sebe stavio u centar pregovaračkog procesa. Pa ne može on određivati tko će biti u Vladi - rekao je naš sugovornik, dodajući kako su u vrhu stranke sve više ljuti na Hasanbegovića zbog njegova soliranja.

- Trebao bi malo povući ručnu. To se tako ne radi. Ima i drugih koji bi htjeli ostati u Vladi, ali svi se drže po strani, ne komentiraju javno - rekao je naš sugovornik.
Javni ubodi

Stranački šef zasad se javno ne obazire na Hasanbegovićeve javne ubode. Plenković jejučer poslije sastanka s manjinama istaknuo želju da buduća Vlada, koju će predvoditi HDZ, bude stabilna te da ima potporu svih osam predstavnika nacionalnih manjina. Pred novinarima je istaknuo kako je na sastanku s osam predstavnika nacionalnih manjina “bila vrlo dobra atmosfera, jer se radi o ljudima koji se već dugo poznaju”. I Plenkovićevi bliski suradnici ističu da se ne smije ponoviti greška koju je učinio bivši šef Tomislav Karamarko koji je “izvlačio” pojedine zastupnike manjina.

- Treba nam stabilnost i mir sljedeće četiri godine. S manjincima neće biti ucjena, i želimo ih svih osam, to je poruka i našoj i međunarodnoj javnosti - kazao je jedan od istaknutih HDZ-ovaca. Smatra da je pogrešku napravio i Milorad Pupovac kada je javno zahtijevao da Hasanbegović ne bude u budućoj Vladi.

- Time je Plenkovića doveo u nezavidnu situaciju - komentirao je.

I novinare pred središnjicom HDZ-a jučer je najviše zanimalo je li na sastanku s manjinama bilo riječi o zahtjevu Pupovca da Hasanbegović ne bude ministar u novoj Vladi. Šef HDZ-a tom je prilikom rekao da se uopće nije razgovaralo o sastavu Vlade, istaknuvši da će o njezinu sastavu odlučivati mandatar, tj. onaj koji dobije povjerenje od predsjednice da je sastavi.

Istodobno se iz kruga ljudi bliskih Hasanbegoviću mogu čuti stavovi koje s bliskim suradnicima dijeli ministar kulture na odlasku. Izvor iz tog kruga komentira da je zanimljivo da su na izborima upravo tzv. Karamarkovi kadrovi dobili najviše preferencijalnih glasova.

- Gdje su s glasovima Maletić, Stier?! - komentiraju u krugu tehničkog ministra. Smatraju da je Hasanbegović svojim glasovima na parlamentarnim i unutarstranačkim izborima dokazao da treba ostati u Vladi.

- Izborni rezultat svakako mu daje određenu snagu i sigurnost. I vjerojatno zato sada radi pritiske kako bi taj rezultat kapitalizirao i što više ojačao svoju poziciju - komentirao je jedan član stranke. Dodaje i kako je ministar kulture na odlasku izgradio dobre odnose s mostovcima i njihovim čelnikom Božom Petrovom.

- Znam da je s mostovcima izuzetno dobro surađivao u Vladi i jasne su mi njegove poruke da je suradnja s Mostom jedina opcija - kaže naš sugovornik.

Neki u HDZ-u pribojavaju se da bi moglo doći do sukoba između Plenkovića i Hasanbegovića ukoliko ne bude u budućoj Vladi, dok su drugi uvjereni da će se ta situacija izgladiti.
Rješenje               

- Hasanbegović je nepredvidiv, ali kako god da Plenković složi Vladu, vjerujem da će to prihvatiti. Ne očekujemo tu neke probleme. Iako Plenković ima dosta razloga da se ljuti na njega. Primjerice, bio je vrlo neobičan Hasanbegovićev potez kada je u kampanji pozivao da se u prvoj izbornoj jedinici glasa za nestranačku kandidatkinju i njegovu prijateljicu Brunu Esih, a riječ je o jedinici koju je vodio šef stranke Andrej Plenković - komentirao je sugovornik blizak predsjedniku HDZ-a.

Ne vjeruje da bi Hasanbegović na kraju napustio stranku.

- Sve će vam se to srediti. Vjerujte mi, u stranci sam 25 godina, znam kako to funkcionira. To će se na kraju sve riješiti mirno i bez ekscesa. Plenković to pametno radi i sve poteze koje je dosad povukao bili su uspješni - govori jedan član HDZ-a, koji kaže, kako sumnja da bi tehnički ministar, u slučaju odlaska iz stranke, povukao neke HDZ-ovce za sobom, kako pojedini HDZ-ovci spekuliraju.

 

Ne propustite