AMIR ZUKIĆ ZNA: Koja je cijena radnih mjesta u Željeznicama FBiH?

Aktuelno
AMIR ZUKIĆ ZNA: Koja je cijena radnih mjesta u Željeznicama FBiH?
Generalni sekretar SDA Amir Zukić predao je direktoru Željeznica FBiH Enisu Džafiću spisak sa imenima i prezimenima onih koji trebaju biti zaposleni u tom preduzeću.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić predao je direktoru Željeznica FBiH Enisu Džafiću spisak sa imenima i prezimenima onih koji trebaju biti zaposleni u tom preduzeću.

Enis Džafić, kao proizvod politike koja ga je postavila na direktorsku funkciju, nije imao puno izbora. Od jula 2014. godine, otkako obnaša direktorsku funkciju, sve osobe sa tog spiska počele su raditi u Željeznicama Federacije BiH.

"Znate već kako to ide, nema nikakvih konkursa... Prvo su se zaposlili preko ugovora o djelu, dok se nije ukazala prilika za 'pravo zaposlenje', odnosno za ugovor o radu", kazao je naš sagovornik iz rukovodstva preduzeća Željeznice FBiH, čije ime je poznato redakciji portala Novi.ba.

Te informacije, koje smo od njega dobili, ne poklapaju se sa informacijama koje smo dobili od službenika iz Željeznica FBiH, kao i njihovih sindikata. Oni tvrde da niko u tom preduzeću nije zaposlen unazad 15 mjeseci, otkako traje moratorij na zapošljavanje.

Odgovor na upit koji smo zatražili prije 20 dana iz preduzeća Željeznice Federacije BiH, o zapošljavanju i zaposlenima u tom preduzeću, nismo još dobili. Podsjećamo, na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, zakonski rok za odgovore je 15 dana.

"Svi se boje da išta kažu. Plaše se svoje sjenke", kazao je naš sagovornik, prije nego što je zatražio da zaštitimo izvor.

Perspektivno preduzeće

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na konferenciji za medije održanoj prije više od tri mjeseca kazao da je Vlada Federacije BiH sva preduzeća koja su u njenom posjedu, njih 52, svrstala u tri kategorije.

Među tim preduzećima, prema Novalićevim navodima, strateških ima 21, a tu uz ostale spadaju: Elektroprivreda, Željeznice FBiH i neke fabrike namjenske industrije koje nisu gubitne, te aerodromi, radiooperateri, rudnici i banke.

"Te firme su po novoj uredbi predmet interesa Vlade direktno. U neke od njih ćemo uvesti tehničku pomoć međunarodnih finansijskih institucija za restruktuiranje kao što su Željeznice FBiH i rudnici jer mnogo gube", kazao je tom prilikom premijer Novalić.

Kako Vlada Federacije BiH ima planove sa Željeznicama FBiH, tako su i radna mjesta u tom preduzeću na cijeni. Stoga se i vrhuška SDA, ili konkretnije njihov generalni sekretar Amir Zukić, za finu svotu okoristio od tih činjenica, po istoj matrici po kojoj su se prodavala radna mjesta u Kliničkom centru.

No, kako su Željeznice FBiH gubitaš, tvrdi naš sagovornik, stoga su i radna mjesta u tom preduzeću mnogo jeftinija nego u Kliničkom centru, "ili naprimjer u BH Telecomu".

Ista matrica, druga pjesma

Javna tajna o načinu zapošljvanja u državnim preduzećima već godinama se ne mijenja. Ono što varira, od kantonalnih i federalnih do državnih preduzeća su "cijene" radnih mjesta.

U odnosu na to da li je riječ o kantonalnom, ili nekom drugom preduzeću, važnije je to da li je preduzeće gubitaš, i još važnije – da li se nalazi na listi preduzeća koja će se privatizovati.

Tako naprimjer, navode naši izvori, cijena radnog mjesta u GRAS-u trenutno varira od tri do pet hiljada konvertibilnih maraka, a u Kliničkom centru Sarajevo, zavisno od pozicije do pozicije, od 15 do 50 hiljada KM.

Ne propustite