Plavi jezik, prijeti li epidemija?

Aktuelno
 Plavi jezik, prijeti li epidemija?
Prošli mjesec stotinjak ovaca na području općine Nevesinje uginulo je od bolesti plavog jezika, a više stotina ovaca zaraženo je ovim virusom. Nadležne službe u jugoistočnom dijelu BiH su preporučile dezinfekciju i zatvaranje zaraženih životinja u posebne prostorije.

Prošli mjesec stotinjak ovaca na području općine Nevesinje uginulo je od bolesti plavog jezika, a više stotina ovaca zaraženo je ovim virusom. Nadležne službe u jugoistočnom dijelu BiH su preporučile dezinfekciju i zatvaranje zaraženih životinja u posebne prostorije. 

Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS poručuju da situacija nije alarmantna te da se na terenu ne može govoriti o epidemiji.

Bolest je otkrivena na području Nevesinja i Pala, a pojavila se i blizu granice sa Crnom Gorom. Iz ministarstva je saopšteno da se ovdje radi o nomadima koji tjeraju stada iz jedne države u drugu.

"U prostorijama Kancelarije za veterinarstvo u Sarajevu održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti kvrgave kože, čije odlučivanje je prošireno na ovom sastanku i na kontrolu bolesti "plavog jezika", razmatrane su preduzete mere kod utvrđivanja sumnje na prisustvo bolesti na području opština Foča, Nevesinje, Goražde, Gacko i Bileća. Na sastanku je dogovoreno i donošenje Odluke o formiranju zaraženog i ugroženog kruga zbog pojave bolesti plavog jezika, kojom se određuje zaraženi krug u zoni od 20 km od farme na kojoj je bolest utvrđena u opštinama Nevesinje, Foča, Goražde, Gacko i Bileća i ugroženi krug u zoni od 10 km od zaraženog kruga", navode u Ministarstvu.

Virus se prenosi hematofagnim insektima, malim mušicama, a ugroženim područjem se smatra krug u radijusu od 50 km u odnosu na zaraženo područje čiji je radijus 100 km od farme na kojoj je utvrđena bolest plavog jezika.

Učesnici sastanka naglasili su da će u narednom periodu biti formirana komisija za utvrđivanje stvarnog stanja na terenu. Istaknuto je kako je ova bolest, koja se prvi put pojavila na području općine Nevesinje, nanijela veliku štetu stočarima.

Inače, bolest plavog jezika (BPJ) je virusna bolest domaćih i divljih preživara i to ovaca, goveda, koza, jelenske divljači i antilopa, koja se u pravilu širi ugrizom zaraženih komaraca pri čemu mali preživari obolevaju sa izraženim simptomima i često se bolest završava uginućima. Uzročnik bolesti je Blutong virus iz porodice Reoviride. 

Profesor sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dr. Tarik Bajrović objasnio je da je riječ o virusnom oboljenju kod životinja, ali da oboljenje ne može preći na ljude.

"Kod pojave bolesti plavog jezika može doći do uginuća ovaca, ali ne i do opasnosti po ljude. Za očekivati je da sa pojavom hladnjih dana dođe i do smanjivanja pojave bolesti plavog jezika.", rekao je dr. Bajrović.

 

 

Ne propustite