Novi talas migranata na Balkanu [FOTO]

Aktuelno
Novi talas migranata na Balkanu [FOTO]
Srbija će dobiti 755.000 eura namijenjenih izbjeglicama i migrantima u toj zemlji nakon što je danas u Parizu potpisan ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava između Srbije i Banke za razvoj Vijeća Evrope.

Izbjeglička kriza koja je obilježila protekli period u Evropi ušla je u jednu novu fazu. Onu fazu u kojoj migranti više nisu vijest u medijima!

No, i dosadašnji tok situacije oko izbjegličke krize ostavio je negativne konotacije kao pečat na Evropu 21. stoljeća. Prvenstveno tako što je ojačala ksenofobične nacionalističke pokrete u njoj. Među tim konotacijama se može podvesti i osvajanje glasova za niz predstojećih izbora, uključujući nacionalne izbore u Francuskoj, Holandiji i Njemačkoj 2017. godine, referendum u Mađarskoj u vezi s izbjegličkom politikom 2. oktobra i ponovljene predsjedničke izbore u Austriji istog dana.

Evropski zvaničnici se slažu s tim da problem izbjegličke krize nije riješen, ali izražavaju uvjerenje da novi val izbjegličke krize neće biti tako žestok kao prethodne godine. No, ono s čim su složni jeste da novi val izbjeglica Balkan tek treba da očekuje.

"Umjesto da se ujedine kako bi odolile ovoj prijetnji, članice EU su postale izuzetno nezainteresirane za međusobnu suradnju. Drže se sebične 'nek komšiji crkne krava' migracijske politike u smislu postavljanja žičanih ograda koje dodatno cijepaju Uniju, ozbiljno škode članicama te ruše globalne standarde o ljudskim pravima", napisao je George Soros u svojoj kolumni za Project Syndicate, te naveo sedam postulata koji bi se morali ispoštovati glede migranata u Evropi.

Novi.ba ih donosi u nastavku, uz fotografije koje su obilježile izbjegličku krizu u protekloj godini.

Ne propustite