Kako su 2PAC i Notorius B.I.G. postali smrtni neprijatelji

Zanimljivosti
Kako su  2PAC i Notorius B.I.G. postali smrtni neprijatelji
"Dugovao mi je više nego da samo okrene glavu na drugu stranu i pravi se kao da ne zna da će da mi raznesu jebenu glavu"

Ono što slijedi je odlomak iz knjige Original Gangstas: The Untold Story of Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, Tupac Shakur, and the Birth of West Coast Rap autora Bena Vesthofa, koja se 13. septembra pojavila u izdanju Hachette Book Group, na 20. godišnjicu smrti Tupaka Šakura.

Tupak i Bigi su se prvi put sreli 1993. godine, u Los Anđelesu. Pošto je bio u gradu poslom, bruklinski reper Bigi zatražio je od jednog dilera droge da ga upozna sa Tupakom, koji je pozvao Bigija i njegovu pratnju kod sebe kući. Tamo je sa njima podijelio "veliku kesu za zamrzivač punu najzelenijeg povrća koje sam u životu vidio", ispričao je stažista u Bigijevoj muzičkoj etiketi po imenu Den Smols, koji je bio dio njegove grupe.

Tupak je izvukao "zelenu vojničku torbu" punu ručnog i automatskog naoružanja. "I tako, bili smo tamo, trčkarali po zadnjem dvorištu sa oružjem u rukama, samo se šegačeći", nastavio je priču Den Smols za Fejder. "Srećom, pa oružje nije bilo napunjeno. Dok smo trčkarali okolo, Tupak je ušao u kuhinju i počeo da nam sprema hranu. Bio je u kuhinji i pekao nam odreske. Mi smo pili i pušili, a Tupak je najednom samo rekao: 'Yo, dođite i uzmite.' I mi smo ušli u kuhinju, a on nas je poslužio odrescima, pomfritom, hljebom i Kool‑Aid sokovima, samo smo sjedili tamo i jeli, pili i smijali se. I, znate šta, tada se u stvari rodilo prijateljstvo između Bigija i Tupaka."

"Svi smo mislili da on odlično repuje", rekao mi je Tupakov dugogodišnji prijatelj EDI Min,član grupe Outlawz koja je bila bliska Tupaku. Tupak je Bigiju poklonio flašu "Henesija". Bigi je spavao na Tupakovom kauču kad god je putovao u Kaliforniju, a kad je Tupak boravio u Njujorku, svraćao bi u Bigijev kraj, kupio ga bijelom limuzinom i kockao se sa lokalnom ekipom. Ovaj par je fristajlovao na smjenu na koncertu zvanom Budweiser Superfest održanom 1993. godine u Medison Skver Gardenu, a Bigi je publiku osvojio stihovima: "Oh my God I'm dropping shit like a pigeon / I hope you're listenin' / Smackin' babies at their christenin'."

tumblr-ly7xnifltm1r8gjk8o1-1280

Uprkos gostovanju na koncertu u Gardenu, Bigi i dalje nije bio previše poznat van Bruklina. Tupak, tada već reper koji je prodavao platinaste albume i filmska zvijezda, ponašao se kao njegov mentor. Bigi i drugi mladi reperi sakupljali su se u studijima za snimanje ili hotelskim sobama da bi slušali Tupakove lekcije o tome kako uspjeti u biznisu. "'Pak je imao običaj da ustane i drži predavanja", rekao je EDI Min. "Svi su bili opčinjeni njegovom energijom i upijali smo sve njegove informacije koliko smo mogli." Ali Tupak je posebnu pažnju posvećivao Bigiju, pripremajući ga i pozivajući da nastupa na njegovim koncertima. Bigi mu je čak rekao da bi volio da bude član jedne druge bliske mu grupe po imenu Thug Life. "Obučio sam mog druga, nekad je služio poda mnom kao moj poručnik", izjavio je Tupak.

Tupak je tvrdio da je direktno uticao na Bigijev stil. "Imao sam običaj da govorim mom crnji: 'Ako želiš da zaradiš velike novce, moraš da repuješ ženama. Nemoj da repuješ drugovima'", rekao je on. "Ženske će kupovati tvoje albume, a prijatelji će htjeti ono što ženske žele." Kao dokaz da je Bigi poslušao njegov savjet, Tupak je isticao razliku između jednog njegovog ranog snimka, agresivne pjesme Party and Bullshit, i mekših numera sa njegovog prvijenca Ready to Die kao što je Big Poppa, koje su se više dopadale damama: "Soon as he buy that wine, I just creep up from behind / And ask what your interests are, who you be with?"

Ali prije nego što je objavljen Ready to Die, Bigi je brinuo da bi mogao da propusti svoju šansu, budući se da nova etiketa za koju je potpisao, Bad Boy — u vlasništvu njegovog menadžera Šona "Pafija" Kombsa — još nije razmahala. Žalio se da se stvari za njega ne dešavaju dovoljno brzo. Tražio je od Tupaka da ga preuzme kao menadžer, u nadi da bi Tupak mogao da unaprijedi njegovu muzičku i filmsku karijeru onako brzo kao što mu je to pošlo za rukom sa sopstvenom. "Bigi je izgledao kao da je godinu dana nosio isti par timberlenki, dok je 'Pak odsjedao u Valdorf-Astoriji, kupovao rolekse i izlazio sa Madonom", ispričao je EDI Min.

Ali Tupak je odbio tu ponudu. "Ma ne, ostani sa Pafom", rekao je Bigiju. "On će napraviti zvijezdu od tebe."

Boraveći u Njujorku na snimanju filma Above the Rim 1994. godine, Tupak se spetljao sa grupom ozloglašenih krimosa iz Kvinsa. Zasnovao je svoj lik Berdija — gangstera povezanog sa programima mladih košarkaša — na uglađenom haićanskom gangsteru po imenu Žak "Haićanin Džek " Agnant.

Tupak je zapazio Haićanina Džeka u jednom klubu na Menhetnu, okruženog ženama i šampanjcem, i tražio da se upoznaju. Zajedno su provodili vrijeme i u jednom baru u Kvinsu, gdje je Džek dovodio slavne ličnosti što su Madona, Šaba Renks i jamajkanski muzičar Budžu Banton. (Tupak je kratko izlazio sa Madonom, nakon što ih je Rozi Perez upoznala na dodjeli nagrada Soul Train 1993. godine u Los Anđelesu.) Bigi, koji se kretao u istim krugovima kao i Haićanin Džek i njegovi saradnici, upozorio je Tupaka da se ga se kloni, ali bez uspjeha. Tupaku se dopalo Džekovo ponašanje. Ovaj je slavnog repera upoznao sa skupocjenim nakitom i Versaćeovim odjelima, kao i sa lokalnim gangsterima koji su donosili važne odluke. "Dopalo mu se poštovanje i priznanje koje mi se ukazivalo u Njujorku i mislim da je želio isto takvo poštovanje", izjavio je Haićanin Džek.

Njih dvojica su se provodili u klubu na Menhetnu po imenu Nels u novembru 1993. godine, gde je Tupak upoznao 19-godišnju devojku po imenu Ajana Džekson. Njih dvoje su se zbližili na plesnom podijumu i vratili se u njegov apartman u hotelu Le Parker Meridijen. Ona se četiri dana kasnije ponovo našla sa njim u hotelu, ali ju je tu dočekao ne samo Tupak, već i Haićanin Džek, Tupakov koncertni menadžer Čarls "Men Men" Fuler i još jedan čovjek koji se nije predstavio. Tamo su je, tvrdila je ona, grupno silovali i primorali na oralni seks. Tupak je tvrdio da je izašao iz spavaće sobe kad su u nju ušli drugi muškarci i otišao da spava. Ona je pozvala policiju, a Tupak, Haićanin Džek i Fuler su uhapšeni. Policija je pronašla i pištolje, za koje je Tupak kasnije tvrdio da pripadaju Bigiju.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Tupak, optužen za seksualno zlostavljanje, sodomiju i posedovanje ilegalnog naoružanja, ponudio Džeksonovu "kao nagradu za svoje momke". Tupak je to negirao, ali je poslije suđenja za Vajb rekao da krivi sebe što "nije uradio ništa" da zaštiti Džeksonovu od ostalih muškaraca. Prije nego što je započelo suđenje, Tupakov i Fulerov slučaj su odvojeni od optužnice protiv Haićanina Džeka; prema sporazumu koji su Tupak i njegov advokat proglasili suviše dobrim da bi bio istinit, Džek je priznao krivicu za dva prekršaja i izbjegao zatvorsku kaznu. Smatrajući da je Haićanin Džek doušnik, Tupak je novinaru Njujork Dejli Njuza rekao da mu je Džek smjestio. (Ajana Džekson i Haićanin Džek su to poricali.)

Prozivanje slavnog gangstera u novinama nije bio pametan potez. Ali, da ironija bude veća, nakon što je proveo toliko vremena sa Džekom i njegovom sortom, Tupak je počeo da se osjeća nepobjedivim. Išao je kuda je htio, noseći napadan nakit vrijedan hiljade dolara. 

big-pac-1-75124-1395368641

Izdržavajući najširu porodicu i plaćajući advokate za beskrajni niz svojih parnica, Tupakovi bankovni računi počeli su da se tanje. 

Tupak je 30. novembra 1994. godine stigao u studio "Kvad" na Tajms Skveru. Došao je sa tri saradnika, od kojih nijedan nije bio njegov tijelohranitelj, i sreo se sa druga tri čovjeka u vojničkim uniformama koje nije poznavao. To je bila moda karakteristična za Bruklin — Bigijev domaći teren — tako da je Tupak pretpostavio da su oni s njim. Osjećao se bolje u vezi sa čitavom situacijom kad mu je Bigijev saradnik reper Lil' Siz viknuo odozgo da je Bigi na spratu i da snima. I Pafi je bio tamo.

Ali pre nego što je Tupakova ekipa stigla da uđe u lift, muškarci u uniformama su potegli pištolje od 9 milimetara i naredili im da zalegnu na pod. Umjesto toga, Tupak je potegao sopstveni pištolj. Oni su ga upucali, pretukli i ukrali mu sav nakit. On se pravio da je mrtav, a kad su napadači otišli, oteturao se do lifta i pošao gore. Kad su se vrata lifta otvorila, ugledao je grupu u kojoj su bili Pafi, Bigi i Henčmen. Tupak je pričao kako je grupa izgledala iznenađeno i kao da je kriva za nešto, ali je Pafi tvrdio da su mu iskazali "samo ljubav i brigu".

Tupak je smatrao da je incident bio nešto više od obične nasumične pljačke. "Imao sam osećaj da su bijesni na mene", rekao je on. Tvrdio je da je primio pet metaka, uključujući jedan u glavu i jedan kroz skrotum, mada su forenzički dokazi ukazivali na to da je najvjerovatnije upucao samog sebe.

Bil Kortni, penzionisani njujorški policajac koji je radio i na slučajevima iz sveta hip-hopa, vjerovao je da je napad bio reakcija na Tupakove komentare u Dejli Njuzu protiv Haićanina Džeka. "Poslata mu je poruka da više ne pominje imena u javnosti", rekao je on.

Tupak je 1. decembra 1994. godine stigao u njujoršku sudnicu, a proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje Ajane Džekson, mada je oslobođen optužbi za sodomiju i posjedovanje oružja. Osuđen je na minimalnu zatvorsku kaznu od godinu i po dana, sa mogućnošću ulaganja žalbe, određena mu je kaucija od tri miliona dolara.

Pošto nije mogao da sakupi toliki novac, Tupak je većinu kazne odslužio u Popravnoj ustanovi Klinton, maksimalno obezbjeđenom zatvoru na sjeveru države Njujork. Me Against the World, Tupakov treći album, objavljen je ubrzo nakon što mu je otpočelo služenje zatvorske kazne. Tupak je razmišljao da to bude njegova labudova pjesma; umorio se od čitave  muzičke industrije. Ali njegova strast se ponovo probudila kad je nekako uspio da svari uznemirujuću glasinu: da je Bigi znao da će doći do pucnjave u studiju "Kvad".

"Dugovao mi je više nego da samo okrene glavu na drugu stranu i pravi se kao da ne zna da će da mi raznesu jebenu glavu", rekao je kasnije. A čak i da mu Bigi nije smjestio, makar je morao da bude u stanju da sazna ko je to uradio. "Ne znaš ko me je upucao u sopstvenom rodnom gradu, neko iz tvog kraja?"

Tupak je to doživio kao da ga je izdao rođeni prijatelj — prijatelj kome je Tupak pomogao da stekne bogatstvo i slavu.

Dok je bio u zatvoru, Tupak je tražio od svoje supruge Kiše Moris (sa kojom se oženio tokom odsluženja kazne) da prenese poruku Šugu Najtu, šefu nasilne etikete Death Row Records: bio je švorc i bila mu je potrebna pomoć. Pored advokatskih honorara i svih ostalih troškova, još je njegova majka trebalo da izgubi svoju kuću.

"Šug je poslao 15.000 dolara i zaveo to u svoje knjige", rekao mi je Redži Rajt Junior, šef obezbjeđenja za Death Row. Tupak je bio presretan i poslao je novu poruku Šugu, da bi volio da se vidi s njim.

Šug je počeo redovno da ga posjećuje. Štaviše, Death Row je Tupaku ponudio nešto što, činilo se, niko drugi nije mogao da mu pruži: izlazak iz zatvora. Advokat za Death Row Dejvid Kener zarekao se da će pomoći Tupaku sa njegovim slučajem i počeo da radi na njegovom puštanju na osnovu žalbenog jamstva.

Šug nije samo pokušavao da regrutuje Tupaka za svoju etiketu, već mu je nudio i mjesto u svojoj porodici, najmoćnijoj i najrazuzdanijoj porodici hip-hopa.

Tupak je još bio u zatvoru u augustu 1995. godine kada mu je Šug ponovo došao u posjetu. Odmah poslije toga, Šug se uputio u Njujork, gdje se 3. augusta održavala godišnja dodjela nagrada u organizaciji hip-hop magazina Sors u Paramaunt Teatru Medison Skver Gardena. Death Row je potrošio nekih 100.000 dolara za svoj uvodni nastup, tokom kojeg su se na bini našle replike zatvorskih ćelija u prirodnoj veličini.

Šug se popeo na binu da primi nagradu svoje etikete za najbolji saundtrek, za film Above the Rim. Gledajući mrko publiku, upustio se u dugu digresiju, odašiljući otrovne strijele ka Šonu "Pafiju" Kombsu, vlasniku Bad Boy-a, etikete Bigija Smolsa. Aludirajući na Pafijevu sklonost da se ubacuje u radove svojih izvođača, Šug je rekao: "Svi vi muzičari koji želite da budete muzičari i želite da ostanete zvijezde, a ne želite da brinete da će izvršni producent da se ubacuje u sve vaše spotove, na sve vaše albume, da bi tu plesao — dođite u Death Row."

Čitav auditorijum je počeo da mu zviždi. Zašto bi to uradio?, pomislio je u sebi reper Nejt Dog koji je izdavao za Death Row.

Šta je podstaklo Šuga na taj njegov bizaran napad? Na kraju krajeva, sve donedavno on i Pafi su bili u dobrim odnosima. Pričali su o tome kako će skinuti federalne agente sebi sa vrata i, ranije 1995. godine, Šug je čak pozvao Bigija Smolsa da nastupi u njegovom Klubu 662 u Las Vegasu. Do nastupa nikada nije došlo, ali to nije pokvarilo njihove odnose.

Ono što ih je pokvarilo bio je Tupak.

Šug je odletio na dodelu Sorsovih nagrada pravo iz posjete Tupaku u zatvoru. Tamo je Tupak ne samo pristao da snima za Death Row, već je i Šugu ispričao koliko je ljut na Bigija. "Moraš da budeš sa mnom, zato što ću uništiti Bad Boy Records. Vjerujem da su imali nešto sa napadom na mene", rekao je Tupak Šugu, prema riječima Reždija Rajta Juniora. Šug mu se zakleo na vjernost. Tupakovi neprijatelji postaće i njegovi neprijatelji.

Linija fronta bila je povučena, a na dodjeli Sorsovih nagrada ispaljeni su prvi hici u onome što će kasnije postati poznato kao hip-hop ratovi Istočne i Zapadne obale. Iako ne postoje dokazi da su Bigi ili Pafi unaprijed znali za napad na Tupaka, Tupakovo uvjerenje da se upravo to desilo — i činjenica da je u to uspio da ubedi Šuga — izazvalo je sukob koji će na kraju odnijeti i Tupakov i Bigijev život. Njihova ubistva do današnjeg dana ostala su nerazrešena.

 

 

 

Ne propustite