RAT U SDP-u: Milanović ljut na Miljenića nakon što mu je ovaj rekao da ga želi naslijediti

Region
RAT U SDP-u: Milanović ljut na Miljenića nakon što mu je ovaj rekao da ga želi naslijediti
Milanović je navodno ljut zbog MIljenićeve najave, a ovaj zamjera šefu stranke što forsira Ostojića. - Podržavam Orsata Miljenića u kandidaturi za novog predsjednika SDP-a. Mislim da je bolji kandidat od mene - kazao je član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, koji smatra da ministar pravosuđa u Vladi Zorana Milanovića ima kvalitete za preuzimanje stranke nakon Zorana Milanovića. SDP-ovci koji bi bili skloni podržati Miljenića ističu njegove dvije bitne prednosti - što je novo lice i nije opterećen unutarstranačkim sukobima i podjelama.

Milanović je navodno ljut zbog MIljenićeve najave, a ovaj zamjera šefu stranke što forsira Ostojića

- Podržavam Orsata Miljenića u kandidaturi za novog predsjednika SDP-a. Mislim da je bolji kandidat od mene - kazao je član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, koji smatra da ministar pravosuđa u Vladi Zorana Milanovića ima kvalitete za preuzimanje stranke nakon Zorana Milanovića. SDP-ovci koji bi bili skloni podržati Miljenića ističu njegove dvije bitne prednosti - što je novo lice i nije opterećen unutarstranačkim sukobima i podjelama.

Kao dodane vrijednosti navode da ima politički senzibilitet, iza njega je iskustvo izvršne vlasti, kao ministar je pokazao organizacijske sposobnosti, elokventan je i lice koje je prihvatljivo široj javnosti.

Na naše izravno pitanje hoće li se natjecati za predsjednika stranke, Miljenić nije dao decidiran odgovor. Saznali smo samo da o tome razgovara sa stranačkim kolegama, a da će konačna odluka ovisiti o tome koliku će dobiti podršku unutar SDP-a. Javnu i nedvosmislenu za sada mu je dao Hajdaš Dončić, član Predsjedništva SDP-a, te autor stranačkog programa koji je na ovim izborima u svojoj III. izbornoj jedinici ostvario najveći uspjeh.

Promjene

Razgovarali smo s nizom utjecajnih SDP-ovaca, pripadnika različitih struja, koji su redom isticali da im u ovome trenutku najmanje trebaju produbljivanja sukoba u SDP-u i nastavak podjela od kojih se nisu oporavili još od travanjskih izbora kada su se za mandat na čelu stranke borili Milanović i Zlatko Komadina.

- U ovom trenutku nam je potrebno zajedništvo. Uništit će nas još jedno preslagivanje na ‘mi ili oni’, a već nam se počelo događati. Na Facebooku su formirane grupe koje se međusobno šamaraju i jednog kandidata nazivaju policajčinom, a drugoga vikend-predsjednikom - kaže član Predsjedništva SDP-a koji je na travanjskim izborima podržavao Komadinu. Nije rekao tko je njegov favorit, ali je naglasio da izborni rezultati govore da su SDP-u potrebne promjene.

- Ljudi koji su na prošlim izborima podržavali Milanovića to bi morali uvidjeti i shvatiti da ovaj put treba podržati promjene - kazao je.

Nakon što je Picula u ponedjeljak objavio da će se kandidirati za šefa SDP-a, u stranci je opet zakuhala atmosfera. Prema insajderskim informacijama iz više izvora, u najužem vodstvu stranke je postojao načelni dogovor da će Milanović najprije objaviti povlačenje, a onda će se sastati sa suradnicima i razmotrit će se tko bi bio najbolji nasljednik. Navodno se govorilo o Ranku Ostojiću i Hajdašu Dončiću, no do toga nije došlo jer je odmah nakon Picule reagirao Ostojić i zauzeo poziciju glavnog protukandidata.

Prekršio dogovor

- Zoran je opet prelomio preko koljena. Opet nije sazvao ljude, nije sa svojim suradnicima razmotrio situaciju, nije smatrao potrebnim čuti što drugi misle da je najbolje za stranku, tko bi bio najbolji kandidat, možemo li staviti glave skupa i naći zajedničko rješenje - kaže osoba koja spada u veterane i jako je ljuta na Milanovića što je počeo gurati Ostojića.

- To nije dobro. Izgubili smo ove izbore, a s ovakvim ponašanjem izgubit ćemo i lokalne. Tek nam slijedi loš rezultat u Rijeci. Obersnel će teško ponovno biti izabran, a nije stvorio ni jedno novo lice. A u Zagrebu će nas pomesti HDZ koji će izaći s Prgometom.

Predsjednik iz Bruxellesa

- Picula ne može voditi stranku iz Europarlamenta. Stanje je toliko loše da joj se treba potpuno posvetiti - navodi.
Izvori iz SDP-a kažu da Miljenićeva najava mogućnosti da uđe u utrku za šefa SDP-a nije oduševila Milanovića. Kako smo saznali, njih su dvojica još u utorak razgovarali i tada je Miljenić ozbiljno zamjerio Milanoviću što forsira Ostojića, jer smatra da on nije dobro rješenje za stranku. To je pak, prema našim informacijama, toliko naljutilo Milanovića da je naprasno prekinuo telefonsku vezu, a kada je čuo za Miljenićev plan da se kandidira, još je više prionuo lobiranju za Ostojića.

Tijekom dana iz SDP-a su dolazile najrazličitije informacije, pa čak i da bi se Picula pod određenim okolnostima povukao. No, Picula je to demantirao. - Ostajem pri kandidaturi - kazao je Picula i rekao da dobiva podršku članstva. Otkrio nam je da će kampanju za šefa stranke voditi na isti način kao i onu za europarlamentarne izbore. Ona će biti personalizirana. To što je zastupnik u EU vidi kao dodanu vrijednost i navodi da će od ponedjeljka do četvrtka biti u Bruxellesu, a ostatak tjedna u Zagrebu.

Sve više SDP-ovaca kalkulira s mogućnošću da naslijedi Milanovića, pa se tako uz Miljenića i Miranda Mrsića, još spominje i Domagoj Hajduković iz Osijeka.

(Jutarnji.hr.)

Ne propustite