Vrijeme sunčano, stanje na putevima bez većih zadržavanja

Bosna i Hercegovina
Vrijeme sunčano, stanje na putevima bez većih zadržavanja
U Sarajevu će biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 12, a najviša dnevna oko 26 stepeni.

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne će biti slabih lokalnih pljuskova u zapadnim, centralnim i istočnim područjima naše zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između 10 i 15, na jugu zemlje od 16 do 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura između 25 i 31 stepen.

U Sarajevu će biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 12, a najviša dnevna oko 26 stepeni.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina stanovništva će se osjećati ugodnije, a hronični bolesnici neće imati jačih tegoba. Osjet sparine će biti nešto izraženiji u drugom dijelu dana, stoga je preporučljivo ne pretjerivati s aktivnostima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Stanje na putevima

U centralnim i sjevernim krajevima naše zemlje na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, kao i u istočnim krajevima na dionicama u višim predjelima, upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle. Na putevima u tim područjima i kolovoz je vlažan, pa savjetujemo oprezniju vožnju, uz obavezno držanje propisanog rastojanja između vozila.  

Povremene polusatne obustave, zbog deminiranja terena, tokom dana aktuelne su na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje (u mjestu Dusine, 08-16 sati), kao i na regionalnim putevima R-448 Goražde-Čajniče (u mjestu Zupčići, 08-15 sati) i R-465 Maglaj-Zavidovići (u mjestu Krsno Polje, 08-16 sati). 

Zbog minerskih radova, do povremenih kraćih obustava saobraćaja dolazi na magistralnim putevima M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu Bočac (od 14 do 14:30 sati) i  M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub (od 09 do 10  i od 13 do 15 sati). 

Danas će u periodu od 12 do 15 sati doći do kraće obustave, u trajanju od 15 minuta, na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik, kod mjesta Potpeć (Orlova klisura), a razlog su minerski radovi.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-4 Simin Han-Kalesija, M-5 Ključ-Mrkonjić Grad, M-5 Busovača-Kiseljak, M-16 Jajce-Crna Rijeka, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-16.4 Bugojno-Novi Travnik (Rostovo) i M-17 Jablanica-Mostar.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

Ne propustite