Odbijen zahtjev Mladićevih advokata

Aktuelno
Odbijen zahtjev Mladićevih advokata
Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius odbio je razmatrati podnesak odbrane Ratka Mladića u kojem je zatražena obustava postupka zbog “sistemske pristrasnosti” tog suda.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius odbio je razmatrati podnesak odbrane Ratka Mladića u kojem je zatražena obustava postupka zbog “sistemske pristrasnosti” tog suda.

Agius je u odluci rekao da Mladićevi advokati nisu naveli “zakonsku osnovu” po kojoj bi kao predsjednik Tribunala donio odluku o obustavi postupka.

Zbog toga je, kako je naveo u odluci, odbio da razmatra navode Mladićeve odbrane.

Sudija Agius, koji je nedavno odbio zahtjev Mladićeve odbrane za izuzeće članova raspravnog vijeća Alphonsa Orija i Christopha Fluggea, naznačio je u današnjoj odluci da je upravo to vijeće nadležno za pravično i nepristrasno suđenje Mladiću.

Zahtjev odbrane za izuzeće njega i sudije Theodora Merona iz žalbenog veća, obrazložen njihovim navodnim dosadašnjom pristrasnošću na štetu generala, sudija Agius je odbacio kao preuranjen.

On je podvukao da se još ne vodi žalbeni postupak u ovom predmetu, niti je određeno žalbeno veće, budući da još nije izrečena ni prvostepena presuda.

Odbrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Mladića zatražila je sredinom jula ove godine obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti”.

Odbrana je zatražila da se oformi radna grupa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija, koja će u roku od tri mjeseca sačiniti izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena.

U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam Agius prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje. Odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron – koji će raditi žalbeni postupak – rekao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki dužnosnici UN-a.

Sve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da “prezumpcija krivice preovladava ovim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje”.

Mladićevi advokati tražili su i izuzeće dvojice sudija iz Vijeća. Taj zahtjev je ranije odbijen kao neosnovan.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko općina imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Završne riječi su zakazane za decembar ove godine.

Ne propustite