Španija između redova

Aktuelno
Španija između redova
Svaka država i regija imaju neka svoja nepisana pravila ponašanja i običaje koje je uvijek dobro znati kako bi se što bolje uklopili među lokalno stanovništvo. Kao što je u Sarajevu „zabranjeno“ naručiti burek sa sirom u Španiji imamo neka druga pravila, a poznavanje istih može vam olakšati boravak tamo jednoga dana.

Svaka država i regija imaju neka svoja nepisana pravila ponašanja i običaje koje je uvijek dobro znati kako bi se što bolje uklopili među lokalno stanovništvo. Kao što je u Sarajevu „zabranjeno“ naručiti burek sa sirom u Španiji imamo neka druga pravila, a poznavanje istih može vam olakšati boravak tamo jednoga dana. 

Zbog sieste (popodnovnog odmora) većina prodavnica zatvorena je između 14h i 17h sati, a siesta je karakteristična i za druge mediteranske narode. Izlazak na večeru i večernji izlazak uobičajen je za kasne večernje sate tj. iza 22h, uvijek trebate imati sitno jer svako plaća svoje i gotovo nikada se ne ostavlja bakšiš, konobara možete pohvaliti komplimentima.

Nije neobično ni da dvoje dijeli jedno jelo u restoranu jer je jedno od pravila da na kraju obroka tanjir mora biti prazan. Kod rođendanskih i drugih zabava gosti snose sve troškove kako bi slavljenik mogao što više da uživa. Nazdravljajte što više, to je jednostavno obaveza, prilikom kuckanja čašama dotaknite sto dnom od čaše, kažu da to donosi sreću u ljubavnom životu.

Uvijek umjesto rukovanja možete poljubiti u obraz osobu koju ste sreli, a prilikom razgovora budite veoma blizu i zadržite pogled na njemu, bez obzira šta drugo vam odvlaći pažnju u tom trenutku. Žvakanje žvake i držanje ruku u džepovima kao i ruku ispod stola u restoranima smatra se izuzetno nekulturnim ponašanjem.

Praznovjerja u Španiji i BiH, iznenađujuće, imaju mnoge sličnosti. I kod nas se kuca u drvo, izbjegava crna mačka, torbica ne čuva na podu. Jedina razlika je što u Španiji petak 13. nije nesretan dan. Prema španskom praznovjerju najnesretniji dan je utorak 13. (slučajnost je da je baš jučer bio taj dan).

 

 

 

Ne propustite