Novi.ba donosi: Kako je Sarajevo okupirano sa čak 40 000 arapskih gruntova (VIDEO)

Aktuelno
Novi.ba donosi: Kako je Sarajevo okupirano sa čak 40 000 arapskih gruntova  (VIDEO)
Akademik Esad Duraković je član čak četiri Svjetske akademije, što je sigurno jedinstven slučaj. Akademik Duraković je član akademija u BiH, Siriji, Egiptu i Jordanu.

Prema podacima relevantnih institiucija, arapski državljani su samo na području Sarajeva dobili 40 000 gruntovnih dozvola, saznaje Novi.ba. To su zaista frapantni podaci, a bitno je napomenuti da u ove podatke ne spadaju dozvole na nelegalno izgrađenim objektima kojih u Sarajevu ima preko 30 000. Akademik Esad Duraković, koji je član čak četiri arapske akademije, u Siriji, Egiptu i Jordanu, je gostovao u Centralnom Dnevniku Senada Hadžifejzovića, a govorio je o "okupatorskim" motivima državljana sa Bliskog Istoka. 

"Ja sam Arabist, čovjek koji se bavi arapskim jezikom i kulturom, ne mrzim Arape, ali mislim da je njihova pojava jako negativna. Svi vide ali šute. Mi imamo ideologiju selefija vrlo raširenu u BiH, to je ideologija, kombinacija vjere i politike. S druge stane, Šiitska zajednica je dosta mirna i udobno se smjestila u BiH, oni imaju svoje koledže, obdaništa, institute, infrastrukturu a vidimo na bliskom istoku kakav je odnos Selefija i Šita, susreću se samo bombama", istakao je akademik. 

Duraković smatra da je u BiH nastupila svojevrsna invazija Arapa, a priznao je i da mu je čudno što se zemljišta kupuju samo u Federaciji, a ne i RS-u,

"Imamo tzv.ahmedije, oni su minorni, imamo Gulenove hizmećare. Bosna je postala poprište za razne, kulture, sekte, a mi smo jako mala zemlja koja ne može apsorbirati sve te pritiske. U najnovije vrijeme imamo pravu invaziju Arapa, iz zemalja Zaljeva, Saudijeske Arabije, koji dolaze u BiH i kupuju hiljade duluma zemlje, okolina Sarajeva je već otkupljena. Imamo selefije, šiite, hizmećare, i sada će na hiljade Arapa biti okolo. To je dramatična promjena etničke strukture. Oni će unositi svoje adete, običaje, remetiće tradicionalne bosanske muslimane, islam i onda će Dodik, Čović ili neko ko bude nakon njih imati ključni argument da kažu "mi nećemo živjeti sa takvom muslimanijom" jer to nisu više oni muslimani. Bojim se da nama njih neko "uvaljuje" da bi raspad države bio poželjan. Uglavnom kupuju u Federaciji ne kupuju zemlju u Republici Srpskoj ili Hercegovini", dodao je Duraković.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem je u tome što niko relevantan ne govori o ovom problemu. Akademik je naglasio da je Ilidža defakto okupirana teritorija.

"Ta ogromna raspodaja zemlje će se najviše osvetiti Bošnjacima. Rešid Hafizović je već davno rekao da su Arapi došli po našu djecu. Vehabizam prijeti. Niko od političara, intelektualaca, ne reagira, a situacija postaje dramatična. Da li je u pitanju tupost javnog mnijenja, lobi, ne znam o čemu se radi, ali je frapantno da se oko Sarajeva prodaju hiljade duluma zemlje, naselja grade, a niko ne reaguje. Moja djeca, unučad više ne mogu na Ilidžu jer je defakto okupirana. Gdje je neka demonstracija, protest, nešto da piše o tome", objasnio je Duraković pa nastavio. 

"Hajmo apelirati na javnost, na novinare, da upale sve reflektore na taj problem jer će biti problem za 10, 15 godina, moja djeca i unučad biće baštovani i hamali Arapima ovde u Bosni.", zaključio je akademik Duraković.

Ne propustite