Kako obuzdati Sjevernu Koreju?

Svijet
Kako obuzdati Sjevernu Koreju?
Američki državni sekretar John Kerry će se sastati sa kolegama iz Japana i Južne Koreje, kako bi razgovarali o odgovorima na najnoviji nuklearni test Sjeverne Koreje, izjavio je južnokorejski ministar vanjskih poslova, javlja Reuters.

 Američki državni sekretar John Kerry će se sastati sa kolegama iz Japana i Južne Koreje, kako bi razgovarali o odgovorima na najnoviji nuklearni test Sjeverne Koreje, izjavio je  južnokorejski ministar vanjskih poslova, javlja Reuters.

Ove tri zemlje insistiraju na novim sankcijama za Sjevernu Koreju od Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što je ova zemlja izvela svoj peti i dosad najveći nuklearni test.

Ovo testiranje je izvedeno uprkos sankcijama UN-a koje su pooštrene u martu.

Glavni saveznik Sjeverne Koreje, Kina, podržala je rezoluciju iz marta, ali sada se protivi novim oštrim sankcijama nakon što su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja odlučile razviti sofisticirani antiraketni sistem u Južnoj Koreji, čemu se Kina odlučno protivi.

Južna Koreja tvrdi da će se ministar vanjskih poslova Yun Byung-se i njegove kolege Kerry i japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida sastati tokom godišnje Generalne skupštine UN-a, kako bi razgovarali o stavljanju dodatnog pritiska na Sjevernu Koreju.

Sjedinjene Države žele da Kina uradi više, a američki sekretar za odbranu Ash Carter prošle sedmice je naglasio ulogu koju bi, po njegovom mišljenju, Kina trebala imati u obuzdavanju svog susjeda.

Ne propustite