Doručak koji će se svidjeti svima: Tortilje od karfiola
Kada ne znate šta da spremite za doručak, ali i za večeru, predlažemo vam nešto veoma ukusno!
Riječ je o tortiljama od karfiola.
Možete ih jesti uz sireve ili kremove, a mi dijelimo sa vama kako da ih napravite.
Neophodni sastojci:
- 3/4 karfiola,
- 2 jajeta,
- peršunov list i
- so i biber.
Priprema:
Odvojite cvjetove prethodno opranog karfiola i stavite ih u blender ili ih sitno isjeckajte.
Ukoliko imate mikrotalasnu pećnicu stavite polovinu izblendanog karfiola u vatrostalnu činiju, pa u pećnicu na dvije minute i izmješajte sa ostatkom i vratite na dvije minute ponovo.
Ukoliko nemate, kuhajte ga na pari dok ne omekša.
Zatim, uzmite tanku kuhinjsku krpu i stavite svu smjesu i dobro iscjedite vodu iz nje. Pazite da ne ispečete dok to radite.
Nakon toga smjesu sipajte u prethodno umućena jaja, dodajte sitno isjeckan peršunov list i so i biber, pa sve zajedno dobro izmješajte.
Rukama pravite tortilje i redajte ih u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje.
Pecite ih 10 minuta na jednoj strani, pa ih polako okrenite na drugu stanu i pecite još oko 7 minuta.
Nakon toga, ostavite ih da se ohlade par minuta, pa ih ispržite veoma kratko na vrelom ulju da bi dobile braonkastu boju.
Tortilje su spremne!