HRONIKA BURNOG RASKOLA U ŽIVOM ZIDU: Stranku ruše ljubavnici, dileri, huligani i vjerski fanatici

Region
HRONIKA BURNOG RASKOLA U ŽIVOM ZIDU: Stranku ruše ljubavnici, dileri, huligani i vjerski fanatici
Oni nas ruše već dva-tri tjedna, to vam je stara stvar. Živi zid će poslati službeno priopćenje o tome – kazala je Slobodnoj Dalmaciji kratko Vladimira Palfi, nevjenčana supruga Ivana Vilibora Sinčića, predsjednika Živog zida, kad su je pitali za komentar Facebook objave Mihaele Varge u kojoj je optužuje za samovolju u stranci.

Oni nas ruše već dva-tri tjedna, to vam je stara stvar. Živi zid će poslati službeno priopćenje o tome – kazala je Slobodnoj Dalmaciji kratko Vladimira Palfi, nevjenčana supruga Ivana Vilibora Sinčića, predsjednika Živog zida, kad su je pitali za komentar Facebook objave Mihaele Varge u kojoj je optužuje za samovolju u stranci.

Vargi, članici Središnjeg odbora Živog zida, za dlaku je izmaknuo saborski mandat, pa se obrušila na Palfi, koja je po njezinu mišljenju siva eminencija stranke koja se na izborima pokazala najvećim iznenađenjem, osvojivši čak osam mandata. No, već dan nakon objave odličnih rezultata – rasplamsali su se međusobni sukobi između vodećih članova?!

Evidentno je da sukobi traju otkada je objavljeno da je odvjetnik Juro Martinović kupio stan pod ovrhom, a što je bio povod Hrvoju Runtiću, inače novoizabranom saborskom zastupniku Živog zida, da napadne Martinovića, a posredno Ivana Pernara i Sinčića, koji su s bivšim mostovcima odlučili nadograditi Živi zid.

"S gađenjem i gnušanjem ograđujem se od ovakvih postupaka, bilo čijih, a posebice onih koji su izišli na izbore u sastavu koalicije koju predvodi stranka čiji sam supredsjednik. Taj je čin upravo ono protiv čega se borim(o) godinama – rukama, nogama i zubima. (...) Ako je itko u mome okruženju, a pritom posebice mislim na kolege iz stranke, odustao od tih uvjerenja, smatram ga izdajnikom i odbacit ću ga javno", napisao je Runtić tri dana prije izbora, doznavši da je Martinović kupio stan na javnoj dražbi.

Mihaela Varga je, unatoč svojem izbornom neuspjehu, na Facebooku likovala što je Hrvoje Runtić postao saborski zastupnik.

"Vladimira, kraljice draga, sve stranačke pare kojima raspolažeš kao da su tvoje, nisu ti pomogle da časnog čovjeka pokopaš. Pojeo je tvog uhljeba! Slavonija ti je to, znaju ljudi tamo tko je Runtić! Uhljeb ti je eliminiran, kraljice", optužila je Varga Vladimiru Palfi zato što, prema njezinu mišljenju, favorizira novopridošle članove u stranku u odnosu na veterane.

Kod Varge je proradila taština i zbog činjenice da ju je, kako kaže, baš "vladarica" Palfi iz četvrte izborne jedinice prebacila u petu, a tamo je trijumfirao bivši član Mosta poduzetnik Ivica Mišić, pa ispada da su bivši mostovci pokupili vrhnje na račun silnoga truda koji su ulagali aktivisti Živog zida godinama štiteći građane pritisnute dugovima od deložacija.

Mihaela Varga optužuje Vladimiru Palfi i za političku sabotažu.

"Zatim mi je ista ta Vladimira sabotirala sve i nisam dobila od stranke financijsku podršku kroz reklamiranje, kako mi je bilo rečeno i što se podrazumijeva kada svog šalješ u takvu borbu. Bila sam prodana jer je žena koja je privatizirala stranku tako odlučila. Samo zato što joj nisam govorila da je jako lijepa. Budući da ona kontrolira kompletnu stranku i financije, njezina je riječ bog u stranci, a kada zaurla, Sinčić ne smije zucnuti", tvrdi Varga.

Hrvoje Runtić dobio je mandat u četvrtoj izbornoj jedinici, no unatoč tome nije štedio stranačke prvake, nezadovoljan činjenicom na koji se način proslavila pobjeda.

"Gleda se, iščekuje se, ždere se i loče, troše se vagoni litara (...). Pozvana je isključivo podobna ekipa koja klima glavom kad god je se pogleda", piše Runtić, koji je teško optužio kolege sljedećim rečenicama: "Jedan od tih je čovjek koji se bavi poreznim pronevjerama, ne plaća dobavljačima, a kada mu firma ode u blokadu, on otvori novu. Hvali se okolo kako ima već 17 takvih firmi, 16 u blokadi, a preko 17. 'operira'. Sad vjerojatno već i 18. ili 19. Bavi se i izdavanjem računa utajivačima kako bi isti 'začepili rupe'.

Drugi je pravomoćno osuđeni diler koji i dalje dila. Treći nasilnik i huligan s dosjeom. Četvrta narkomanka koja se fiksa pred vlastitom maloljetnom djecom. Peti psihički bolesnik s debelom papirologijom koji po ulici viče kako nekim ljudima treba ubiti djecu, a onda ih zadaviti crijevima vlastite djece.

Ima i par vjerskih fanatika, koji su uvjereni da je Sinčić 'drugi Kristov dolazak' ili profeta koji to najavljuje (čuvajte se lažnih proroka). Takvi su ipak manji problem jer vjeruju barem da ih pokreće ljubav, za razliku od ovih koje pokreće isključivo mržnja i želja da se nekome napakosti."

Nakon napisanoga, nije teško pogoditi da će Živi zid u novom sazivu Sabora imati, ipak, jednog zastupnika manje – Hrvoja Runtića.

(Jutarnji.hr)

Ne propustite