Ljubitelji fudbala došli na svoje: Kreće najelitnije takmičenje, nekoliko pretendenata na vrh

Fudbal
Ljubitelji fudbala došli na svoje: Kreće najelitnije takmičenje, nekoliko pretendenata na vrh
Nova sezona fudbalske Lige prvaka, 25. po redu, a ukupno 62., ukoliko se uzme u obzir i nekadašnji Kup šampiona, počinje večeras.

Nova sezona fudbalske Lige prvaka, 25. po redu, a ukupno 62., ukoliko se uzme u obzir i nekadašnji Kup šampiona, počinje večeras.

Za najprestižniji klupski trofej na planeti boriće se, kao i obično, 32 tima. BiH će imati tri predstavnika, a najviše fudbalera u regionu ima Hrvatska. 

Titulu brani Real Madrid, a prve večeri u centru pažnje biće gostovanje Arsenala na "Parku prinčeva" PSG-u, kao i dueli Barcelona - Celtic, Manchester City - B. M'Gladbach i PSV - Atletico Madrid.

Novi trener francuskog prvaka Unai Emery prvi put u karijeri predvodiće Parižane u elitnom takmičenju, dok s druge strane Arsene Wenger započinje 19. uzastopnu sezonu u Ligi prvaka s Topnicima. 

"Bilo bi lijepo da startamo pobjedom. Arsenal ima jak tim, dosta iskustva u ovom takmicenju, ali vjerujem da možemo do trijumfa", poručio je Emery. 

Istovremeno, Barcelona će na "Nou Campu", poslije šokantnog poraza od Alavesa, dočekati Celtic, koji je na krilima uvjerljive pobjede u velikom derbiju protiv Rangersa. 

"Liga prvaka je takmičenje gdje se greške skupo plaćaju i od početka želimo krenuti na najbolji način. Naše ambicije su uvijek veoma visoke", rekao je trener Katalonaca Luis Enrique. 

Pep Guardiola će protiv Borussije iz M'Gladbacha pokušati zabilježiti i sedmu uzastopnu pobjedu od početka sezone na klupi Građana, a u tim mu se vraća i odlični Sergio Aguero.

Debitant Rostov gostuje Bayernu, na čijoj klupi će prvi put u Ligi prvaka sjediti Carlo Ancelotti, trostruki osvajač trofeja kao trener (dva puta s Milanom i jednom s Realom). 

Konačno, aktuelni viceprvak Atletico gostuje u Ajndhovenu, protiv PSV-a, koga je prošle sezone eliminisao u osmini finala, tek poslije izvođenja penala. 

Zanimljivo bi trebalo biti i u Portugalu, gdje Benfica dočekuje Bešiktaš, te u Kijevu u duelu Dinama i Napolija.

Mnogi smatraju da je Barcelona najveći favorit, te Bayern i Real. Tu su svakako i Juventus, PSG, Atletico, Manchester City, dok će biti veoma zanimljivo vidjeti koliko mogu Napoli i Leicester.

Sve utakmice igraju se u standardnom terminu od 20.45 sati.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite