Prestanite čitati mailove nakon završetka radnog vremena

Praktična žena
Prestanite čitati mailove nakon završetka radnog vremena
Isključiti mozak od posla, lakše je reći, nego učiniti.

Današnja vremena podrazumijevaju radnike, koji će šefovima biti dostupni od 0-24. Iako nigdje službeno ne piše da to mora biti tako, od njih se nažalost to očekuje.

Tako radno vrijeme nikada ne traje točno 8 sati, već posao često nosimo kući te tako zanemarujemo svoj privatni život. A jedna od stvari koju najčešće radimo nakon kraja službenog radnog vremena jest provjeravanje mailova.

Uz pametne telefone, to možemo baš bilo gdje pa ne čudi što smo postali pravi ovisnici. Međutim, ako ste skloni takvom nezdravom načinu životu, molimo vas da nastavite čitati ovaj članak, za vaše dobro.

Čitanje i slanje mailova nakon posla, izrazito je štetno za emocionalnu dobrobit zaposlenika, što može dovesti do anksioznosti, smanjenja produktivnosti i kroničnog stresa.

Istraživanje su provela tri američka sveučilišta, koja su prikupila podatke od 297 zaposlenih osoba, a zaključak je bio sljedeći: zaposlenici se ni u privatno vrijeme ne mogu psihički odvojiti od posla pa ni nakon završetka službenog radnog vremena, nemaju osjećaj kao da su izašli iz ureda.

"Iako ova kontinuirana povezanost može odražavati marljiv stav, to je zapravo vrlo neučinkovito za zaposlenike. Poslodavci bi trebali poticati pozitivni privatno-poslovni balans što, među ostalim, znači ograničavanje očekivanja da radnici odmah odgovaraju na mailove, nakon radnog vremena. To ne samo da bi smanjilo pritisak, koji je na njima, već bi i umanjilo iscrpljenost od stresa, čime bi zaposlenici bili produktivniji", zaključak je istraživača.

Rezultati istraživanja došli su nakon što je francuski predsjednik Hollande predložio reformu rada, koja bi omogućila radnicima pravo da se "isključe". Drugim riječima, to znači da bi tvrtke s više od 50 zaposlenika morale postaviti vrijeme, kada se e-mailovi ne bi smjeli ni slati ni čitati.

To bi bilo savršeno, zar ne?

(index.hr)

Ne propustite