Ocalan pozvao Tursku na obnavljanje pregovora

Svijet
Ocalan pozvao Tursku na obnavljanje pregovora
Lider kurdskih Turaka Abdullah Ocalan koji služi zatvorsku kaznu, ponovo je danas pozvao tursku vladu da obnovi pregovore s kurdskim ekstremistima kako bi se okončao dugotrajan konflikt koji je odnio na hiljade života.

Lider kurdskih Turaka  Abdullah Ocalan koji služi zatvorsku kaznu, ponovo je danas pozvao tursku vladu da obnovi pregovore s kurdskim ekstremistima kako bi se okončao dugotrajan konflikt koji je odnio na hiljade života.

Poruku Ocalana danas je objavio njegov brat Mehmet kome je dopušteno da posjeti lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) u zatvoru na ostrvu Imrali južno od Istanbula, dan pred početak Kurban bajrama, prenosi agencija Anadolija.

"Ocalanova poruka je da bi kurdsko pitanje moglo da bude riješeno za šest mjeseci ako se vlada uključi ponovo u razgovore i ako svi žele da se konflikt okonča" - rekao je Ocalanov brat, prenosi agencija AP.

Odžalan je osnovao oružani kurdski pokret koji se borio za veća prava turskih Kurda sedamdesetih godina i predvodio je krvavu pobunu protiv turske države koja je zvanično počela 1984. godine.

Uhapšen je 1999. godine u Keniji nakon čega je osuđen na smrt, ali kazna mu je preinačena na doživotni zatvor 2002. godine kada je Ankara ukinula smrtnu kaznu.

Lider kurdskih Turaka vodio je tajne pregovore s visokim zvaničnicima što je za rezultat imalo proglašenje primirja 2013. godine, ali ono je propalo 2015. godine od kad ponovo ima sukoba na jugoistoku Turske većinom naseljenom Kurdima.

(Fena) 

Ne propustite