Talijanski grad pogođen zemljotresom tuži magazin ‘Charlie Hebdo’: Prikazali žrtve kao vrste tjestenine

Svijet
Talijanski grad pogođen zemljotresom tuži magazin ‘Charlie Hebdo’: Prikazali žrtve kao vrste tjestenine
Italijanski gradić Amatrice će pokrenuti krivični postupak protiv francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo” zbog karikature koja prikazuje žrtve zemljotresa kao vrste tjestenine, ali i još jedne koja sugerira da je mafija kriva za smrt skoro 300 osoba.

Italijanski gradić Amatrice će pokrenuti krivični postupak protiv francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo” zbog karikature koja prikazuje žrtve zemljotresa kao vrste tjestenine, ali i još jedne koja sugerira da je mafija kriva za smrt skoro 300 osoba.

Uz jednu od karikatura pod nazivom “Zemljotres na italijanski način”, na kojoj je prikazan okrvavljen čovjek u zavojima, piše “makaroni u paradajz sosu”, Izgrebanu ženu s oteklinama nazvali su “makaronima sa sirom”, a uz karikaturu srušene zgrade iz koje vire krv i stopala stoji natpis “lazanje”.

57d6c394-18ec-43ee-a489-3a590a0a0a66-charlie-hebdo-karikature-previeworg

Nakon što su Italijani bijesno reagirali, magazin je objavio je još jednu karikaturu koja prikazuje osobu zatrpanu u ruševinama uz koju piše: “Italijani… nije vam “Charlie Hebdo” gradio domove, već mafija!”

Podsjećamo, gradić Amatrice je je faktički nestao nakon razornog zemljotresa, a poginulo je oko 300 ljudi.

Lokalne vlasti karikature smatraju “jezivom, bezosjećajnom i apsurdnom uvredom za žrtve”, rekao je Mario Cicchetti, advokat u gradskoj vijećnici Amatricea.

Vlasti su od lokalnog tužioca tražile da istraži “Charlie Hebdo” zbog “teške klevete” – krivičnog djela za koji bi grad tražio odštetu.

Iako su karikature objavljene u Francuskoj, advokat Cicchetti je naglasio da bi pravni postupak mogao biti prenesen u Italiju jer su te karikature dostupne i širom Italije.

(Novi.ba)

Ne propustite