Odlazi li Zoran Milanović sa čela SDP-a?

Region
 Odlazi li Zoran Milanović sa čela SDP-a?
Nakon Milanovićevog izbornog fijaska sve se više priča kako je njegovoj karijeri na čelu SDP-a došao kraj. U SDP-u se neslužbeno doznaje da će Zoran Milanović danas objaviti da se neće kandidirati na idućim unutarstranačkim izborima, koji moraju uslijediti za najviše šest mjeseci, javlja Novi list.

Nakon Milanovićevog izbornog fijaska sve se više priča kako je njegovoj karijeri na čelu SDP-a došao kraj.

U SDP-u se neslužbeno doznaje da će Zoran Milanović danas objaviti da se neće kandidirati na idućim unutarstranačkim izborima, koji moraju uslijediti za najviše šest mjeseci, javlja Novi list.

Na taj će način Milanović faktično odstupiti s mjesta predsjednika stranke.

Iz stranke su u ponedjeljak objavili da će Milanović u 14 sati na Iblerovom trgu održati konferenciju za nocinare.

Inače, Statut SDP-a propisuje da stranka u roku od 150 dana nakon parlamentarnih izbora bira vodstvo. Radi se o jednoj od demokratičnijih stranačkih normi koja nacionalnog stranačkog lidera, kao i one lokalne, tjera da nakon parlamentarnih, odnosno lokalnih izbora, članstvu podnese račun.

Kao najizgledniji kandidati za njegovog nasljednika spominju se SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula, potom ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u SDP-ovoj Vladi Siniša Hajdaš Dončić, istarski esdepeovac koji je u mandatu njihove Vlade bio na čelu saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin, no tu je i SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Za Piculu, koji ima najbogatije stranačko i političko iskustvo (bio je ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana, a iza sebe ima niz dužnosti u međunarodnim tijelima) i koji je već bio u utrci za predsjednika stranke, navodi se da se trebao kandidirati na posljednjim izborima.

S obzirom na to da se na posljednjim unutarstranačkim izborima kandidirao i ušao u Predsjedništvo SDP-a, evidentno je da želi zadržati jači utjecaj u stranci.

(Jutarnji.hr)

Ne propustite