Izbori u Hrvatskoj LIVE: Do 16:30 na birališta izašlo 9 posto birača manje nego prošle godine

Region
Izbori u Hrvatskoj LIVE: Do 16:30 na birališta izašlo 9 posto birača manje nego prošle godine
Do 16:30 sati na birališta je izašlo 1.256.571 birača na biračkih mjesta, što je 37,21 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo na svojim službenim stranicama (DIP).

U Hrvatskoj pravo glasa ima 3,74 miliona birača, a po drugi put u samo deset mjeseci odlučivati će se o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome ko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se oko 2.500 kandidata, prosječno starih 47,5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudi 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici. 
Prijevremene izbore nadzire oko 12 hiljada promatrača, najviše HDZ-ovih, gotovo osam hiljada. Na provedbi izbora angažirano je oko 80 hiljada ljudi.

Ovo su drugi parlamentarni izbori na kojima će birači koristiti preferencijalni glas. Glasači mogu zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost nad ostalim, nezavisno od toga gdje je smješten na listi.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati. Prve nepotpune izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u ponoć, tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici.

 

Ne propustite