Obama odao počast žrtvama napada 11. septembra

Svijet
Obama odao počast žrtvama napada 11. septembra
Američki predsjednik odao je počast žrtvama napada 11. septembra 2001. godine na SAD u svom sedmičnom obraćanju naciji.

Američki predsjednik odao je počast žrtvama napada 11. septembra 2001. godine na SAD u svom sedmičnom obraćanju naciji.

On je uoči 15 godina od napada rekao da su SAD ostvarile mnogo toga od 11. septembra, da su nanijele snažne udarce liderima Al kaide, dovele su pred lice pravde Osamu bin Ladena, učvrstile unutrašnju bezbjednost i spriječile nove napade. 

"Ovog vikenda još jednom odajemo poštu žrtvama terorističkih napada 11. septembra. Mi smo uz preživjele koji i danas imaju ožiljke, uz one koji su prvi reagovali i rizikovali sve tog dana da spasu druge. Odajemo poštu svim onim Amerikancima koji su dali svoje živote da mi budemo bezbjedni", rekao je Obama. 

On je upozorio da je u isto vrijeme teroristička prijetnja porasla, što se vidi po tragičnim događajima od Bostona do Čatanuge, od San Bernardina do Orlanda."Mi ostajemo nepokolebljivi u Iraku, Afganistanu i Siriji u borbi protiv Al kaide i 'Islamske države'. Mi ćemo njih uništiti", rekao je Obama.

Napadači Al kaide su 11. septembra 2001. godine oteli četiri putnička aviona u SAD. Dva aviona obrušena su na kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu SAD. Jedino četvrti avion nije stigao do cilja i pao je u Pensilvaniji. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Kapitol hil u Vašingtonu. 

U ovim napadima poginulo je oko 3.000 ljudi. 

Očekuje se da će se sutra okupiti više hiljada ljudi u Vašingtonu da oda počast žrtvama napada i učestvuje u komemorativnim skupovima. 

U Njujorku, komemorativna ceremonija biće održana u Svjetskom trgovinskom centru. 

(Srna)

Ne propustite