Ko će biti novi premijer Hrvatske?

Region
Ko će biti novi premijer Hrvatske?
Danas i sutra (nedjelja) hrvatski državljani u BiH i dijaspori glasuju i biraju svoja tri predstavnika za novi saziv Hrvatskoga sabora.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rođen je 30. oktobra 1966. u Zagrebu. Oženjen je i otac dvojice sinova, Ante Jakova i Marka.

Odrastao je na zagrebačkom Trnju, a po završetku osnovne škole 1981. godine upisao je srednju školu - Centar za upravu i pravosuđe (CUP). Četiri godine kasnije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, no fakultetsku nastavu počeo je pohađati godinu kasnije zbog služenja vojnog roka.

Bio je uspješan student i dobitnik rektorove nagrade.

Nakon završetka fakulteta zaposlio se na Trgovačk sudu u Zagrebu, a od 1993. godine radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu iza, kao pripadnik OESS-a otišao je u mirovnu misiju u Azerbajdžan.

Zoran Milanović imenovan je 1996. savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.

Krajem 1999. godine sa suprugom Sanjom Musić vratio se u Zagreb i učlanio u SDP.

61152149-zoran-milanovic-i-sanja-music-milanovic-foto-davor-visnjicpixsell

Da ima krsno ime Marjan saznao je kada je baka s majčine strane otkrila da ga je tajno krstila.

Kada je u aprilu  2007. godine umro tadašnji čelnik stranke Ivica Račan, u SDP-u su tek nešto više od pola godine prije izbora morali organizirati izvanredne unutarstranačke izbore, a Milanović je objavio kandidaturu za predsjednika.

Početkom juna 2007. izabran je za predsjednika SDP-a, a poziciju je potvrdio i na redovnim stranačkim izborima u svibnju 2008. godine. Na čelno mjesto stranke biran je i 2012. godine, kada je također bio jedini kandidat za predsjednika SDP-a. Na čelno mjesto u stranci biran je i 2. aprila 2016. godine kada na unutarstranačkim izborima pobjeđuje protukandidata Zlatka Komadinu.

S SDP-om je na parlamentarnim izborima u novembru 2007. doživio poraz pa je iduće četiri godine bio na čelu oporbe kao predsjednik SDP-a, ali i saborski zastupnik.

Više sreće na izborima imao je 4 godine kasnije kada je s Kukuriku koalicijom osvojio 80 mandata u parlamentu i postao hrvatski premijer. Na parlamentarnim izborima 2015. godine, kada iz koalicije izlazi IDS, koji se odlučuje na samostalan izlazak na izbore, SDP s partnerima za svega nekoliko mandata gubi vlast u Hrvatskoj, te Zoran Milanović ponovno postaje čelnik oporbe..

Sada je u lovu na još jedan mandat u Banskim dvorima. Ovaj put kao čelnik Narodne koalicije koja uz SDP okuplja HNS, HSS i HSU, a na izvanredne parlamentarne izbore u Hrvatskoj izlaze uz slogan 'Siguran Smjer.

Ne propustite