Obratite pažnju: 7 oznaka na plastičnim proizvodima čije značenje morate znati

Zanimljivosti
Obratite pažnju: 7 oznaka na plastičnim proizvodima čije značenje morate znati
Plastika je svugdje oko nas i to je važan razlog zbog kojeg biste trebali znati koliko je plastika koju kupujete i svakodnevno koristite sigurna za vaše zdravlje.

'Za plastiku, kao i druge materijale koji se koriste u kontaktu s hranom postoje zakonske odredbe o sadržaju nedozvoljenih odnosno ograničeno dozvoljenih tvari te ukoliko proizvođač poštuje zahtjeve dobre laboratorijske prakse i vrši redovite kontrole svojih proizvoda kako bi zadovoljio zakonski postavljene granice prije plasiranja proizvoda na tržište, rizik bi trebao biti minimalan.Jako je važno osigurati adekvatno skladištenje i unutar samih trgovina, kao i transport od proizvođača do prodajnog mjesta i izbjegavati odlaganja ispred trgovina pogotovo u ljetnim mjesecima s viskom temperaturama', kaže dipl. san. ing Lidija Barušić, voditeljica Laboratorija za predmete široke potrošnje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. 

Povećanju štetnog rizika, dodaje Barušić, može pridonijeti i sam potrošač ukoliko se ne pridržava uvjeta čuvanja koji su istaknuti kao Obavijest u sklopu deklaracije, a to je obično na flašama za vodu 'Čuvati na suhom i hladnom mjestu!'. Naime, povišena temperatura može povećati, odnosno ubrzati migraciju štetnih tvari iz ambalaže.

Svaki potrošač trebao bi znati od kakve je plastike boca ili neki drugi plastični proizvod napravljen jer svaka vrsta plastike sadrži hemikalije koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje, neke manje, neke više. Zbog toga bi na svakoj plastičnoj boci trebalo biti istaknuto od kakve je plastike izrađena. Na mnogim proizvodima ovaj podatak istaknut je u obliku slova ili brojke smještene u trokutu koji označava da se plastika može reciklirati. 

Saznajte šta znači ako na plastici piše slijedećih 7 oznaka...

(zadovoljna.hr) 

Ne propustite