Birališta otvorena sinoć

Aktuelno
Birališta otvorena sinoć
Novi saziv Hrvatskog sabora bira se i u 49 država širom svijeta.

Novi saziv Hrvatskog sabora bira se i u 49 država širom svijeta. 

Počinje i glasanje u Bosni i Hercegovini, a izborna mjesta (njih 34) su , između ostalog, postavljena i u diplomatsko-konzularnim predstavništima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. 

Registrirano je oko 35 hiljada hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH, a najviše registriranih (oko 21 hiljada birača) je na području koje pokriva hrvatski Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu ih je 5900, Tuzli 4700, a u Banjoj Luci oko 2500.

U Srbiji će se glasati na dva biračka mjesta, u Beogradu i u Subotici, a u Crnoj Gori se glasa u Podgorici i u Kotoru.

Prva birališta, ona u Australiji, otvorena su još sinoć u 23 sata po našem vremenu, glasanje završava u Los Angelesu u ponedjeljak, u 4 sata ujutro, što znači da će se zbog vremenske razlike izbori protegnuti na puna četiri dana.

Gotovo 60.000 birača bez prebivališta u Hrvatskoj se registriralo za ove izbore, što je za 23 hiljade više nego na prošlim izborima.

Napominjemo, dijaspora u posebnoj XI. izbornoj jedinici koju zapravo čini cijeli svijet, bira tri saborska zastupnika koji će predstavljati hrvatske državljane bez prebivališta u Hrvatskoj.

U inostranstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu van države, pod uvjetom da su se prethodno upisani, odnosno registrirani na birališta.

(Novi.ba)

Ne propustite