Skoro 35 000 birača iz BiH registrirano za izbore u Hrvatskoj

Aktuelno
Skoro 35 000 birača iz BiH registrirano za izbore u Hrvatskoj
Glasanje na prijevremenim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj počinje i u Bosni i Hercegovini.

Glasanje na prijevremenim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj počinje i u Bosni i Hercegovini.

U našoj zemlji biće otvorena 34 biračka mjesta, na kojoj će tri zastupnika u Hrvatskom saboru birati hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu. 

"Ništa se posebno neće mijenjati u odnosu na izbore od prije godinu dana. Znači, to su uhodani timovi, uhodane tehnologije, definirana izborna mjesta, kompletna logistika je pripremljena, i ona koja se odnosi na praćenje izbora, i ona koja se odnosi na ljudske resurse. Organizacija je na visokoj razini. Sve je u najboljem redu i pod kontrolom", rekao je veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio.

Pravo glasa na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, a kako bi ostvarili svoje biračko pravo, morali su biti upisani u registar birača.

Za parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj glasanje će biti organizirano u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu te generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, što je odobrilo Vijeće ministara BiH.

Za glasanje na predstojećim prijevremenim izborima za novi saziv Hrvatskog sabora na području BiH registrirano je nešto manje od 35 hiljada hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u susjednoj zemlji, saopšteno je iz hrvatskog Veleposlanstva u Sarajevu koje je provodilo proces registracije. 

 

Ne propustite