Facebook cenzurisao najpoznatiju ratnu sliku u historiji

Zanimljivosti
Facebook cenzurisao najpoznatiju ratnu sliku u historiji
Mark Zuckerberg se ovih dana suočava sa ozbiljnim kritikama nakon što je Facebook cenzurirao vjerojatno najpoznatiju ratnu fotografiju u historiji.

Mark Zuckerberg se ovih dana suočava sa ozbiljnim kritikama nakon što je Facebook cenzurirao vjerojatno najpoznatiju ratnu fotografiju u historiji.

Urednik norveških dnevnih novina Aftenposten jučer je Zuckenbergu poslalo otvoreno pismo u kojem je rekao kako se osjeća "uznemireno, razočarano i u strahu" zbog napada Facebookovih algoritama na slobodu govora. 

Espen Egil Hansen, urednik Aftenpostena, zatražio je od Facebooka objašnjenje zbog čega je uklonjena čuvena fotografija iz Vijetnamskog rata na kojoj se vidi gola djevojčica koja bježi od bombardiranja napalmom.

"Manje od 24 sata nakon što je mail poslani i prije nego ste mi dali vremena da odgovorim, intervenirali ste i izbrisali članak kao i fotografiju s Afterpostenove Facebook stranice", napisao je Hansen u otvorenom pismu objavljenom na Afterpostenu. 

"Radite pravila u kojima ne razlikujete dječju pornografiju od poznate ratne fotografije", napisao je Hansen. "Onda ta pravila prakticirate bez da ostavite prostora za dobru procjenu", dodao je. 

Iz Facebooka su odgovorili kako su svjesni da je fotografija svjetski poznata, ali i dodali kako je teško "napraviti jasnu distinkciju između dopuštanja fotografije golog djeteta u jednom slučaju i zabrane u nekom drugom slučaju".

Cijela priča je zapravo započela kad je norveški autor Tome Egeland postavio nekoliko ratnih fotografija na svoj Facebook. Nakon toga Facebook mu je izbrisao fotografiju s golom djevojčicom Kim Phuc koja bježi od napada napalmom. Nakon toga Egelandov profil je suspendiran nakon što je on reagirao na cenzuru, piše CNN, pozivajući se na norveške portale. 

Nakon toga je Aftenposten objavio tu priču, ali je i njima maknuta fotografija. 

Dramatična fotografija, koju je uslikao fotograf Associated Pressa Nick Ut, dobila je Pulitzerovu nagradu i postala jedna od najpoznatijih fotografija 20. stoljeća. 

"Zuckerberg je najutjecajniji glavni urednik na svijetu", rekao je Hansen. 

 

Ne propustite