Obmana u svrhu obmane i(li) lobija?

Aktuelno
Obmana u svrhu obmane i(li) lobija?
Dva puna mjeseca, Aner Žuljević, delegat iz reda ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH čekao je iz ministarstva financija Vlade FBiH odgovor na, naoko, vrlo jednostavna i lagana pitanja o tome: koji su to priređivači igara na sreću fiskalizirani, naravno u skladu sa odgovarajućim zakonom, koji su sve priređivači i vrste igara uvezani od strane Porezne uprave kroz aplikaciju CBOM i koje vrste igara na sreću priređuju, potom koja pravna lica posjeduju odobrenje za priredivanje igara na sreću putem Interneta, da li Lutrija BiH ima potpisan ugovor o poslovnoj suradnji sa domaćim ili inostranim pravnim subjektima iz člana 27. i 28. Zakona o igrama na sreću , itd.

Dva puna mjeseca, Aner Žuljević, delegat iz reda ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH čekao je iz ministarstva financija Vlade FBiH odgovor na, naoko, vrlo jednostavna i lagana pitanja o tome: koji su to priređivači igara na sreću fiskalizirani, naravno u skladu sa odgovarajućim zakonom, koji su sve priređivači i vrste igara uvezani od strane Porezne uprave kroz aplikaciju CBOM i koje vrste igara na sreću priređuju, potom koja pravna lica posjeduju odobrenje za priredivanje igara na sreću putem Interneta, da li Lutrija BiH ima potpisan ugovor o poslovnoj suradnji sa domaćim ili inostranim pravnim subjektima iz člana 27. i 28. Zakona o igrama na sreću , itd.

prilog1

Dakle, nešto duže od 60 dana resorne institucije i organi pripremali su odgovore, koji su u konačnici došli - ali su, kako ćemo vidjeti – frizirani, nedorečeni i (ne)vješto „dozirani“. Ministarstvo financija, između ostalog, odgovorilo je kako su „fiskalizirane sve kladionice koje imaju odobrenje Federalnog ministarstva financija“ te je kao argumentacija dostavljena tabela u kojoj su navedeni samo automat klubovi!? Da stvar bude još gora, navedeni su samo privatni automat klubovi, ali nije naveden niti jedan automat klub Lutrije BiH, što znači da nisu niti fiskalizirani.  U ponuđenom odgovoru kaže se kako su svi priređivači klađenja fiskalizirani što, jednostavno kazano, ne odgovara istini. Jer, ovdje su samo fiskalizirani privatni priređivači, dok kladionice-uplatna mjesta Lutrije BiH nisu. 

Prikivanje podataka o Lutriji BiH!

Veću pomutnju od ove, izazvao je odgovor na pitanje „Koji su sve priređivači i vrste igara uvezani od strane Porezne uprave kroz aplikaciju CBOM i koje vrste igara na sreću priređuju? Iz resornog ministarstva naveli su kako im je Porezna uprava dostavila podatke u kojima je sadržan odgovor na spomenuta pitanja sa tabelarnim prikazom na kojem je popis svih priređivača koji su u skladu sa Zakonom o igrama na sreću okončali proces uspostavljanja on-line veze sa serverom PU F BiH. I ovdje je, u širokom luku, zaobiđeno faktičko i stvarno stanje. Tabela koja je dostavljena kao odgovor Žuljeviću, pokazuje kako su on-line, sa serverom Porezne uprave, povezane privatne kladionice koje mogu priređivati sportska klađenja i RNG igre, a također prikazana je i Lutrija BiH. Međutim, problem je u tome što u ovom odgovoru nisu prikazane, takoreći - sakrivene su - druge vrste igara koje priređuje Lutrija BiH, kao i casina i automat klubovi. Pojednostavljeno. Nisu prikazane klasične igre koje može priređivati samo Lutrija, kao što nisu prikazane ni igre u casinima i igre u automat klubovima. U zaobilaženju činjenica išlo se dotle da su,valjda, „omaškom“ izbačene kolone u tabelama iz CBOM-a i to dio koji se odnosi na iznos plaćene naknade na uplatu i iznos plaćenog poreza na dobitke. Za one koji ne barataju ovom tematikom, u prevodu to znači kako je sve urađeno da se ne bi jasno vidjelo koliko su privatne kladionice uplatile naknada i poreza, a koliko je uplatila Lutrija BiH. Idemo dalje. 

Lutrija BiH igre na sreću putem interneta priređuje bez odobrenja!

Sigurno da delegat Žuljević nikako ne može biti zadovoljan ni odgovorom proizašlim iz njegovog pitanja o tome „koja pravna lica posjeduju odobrenje za priređivanje igara na sreću putem Interneta“? Iz ministarstva je stigao odgovor „da su pravna lica koja poseduju odobrenje za priređivanje igara na sreću putem interneta: Premier World Sport d.o.o. Čitluk, Premier Sport d.o.o. Čitluk, Formula d.o.o. Posušje, Williams Kladionica d.o.o. Široki Brijeg i Sport Plus d.o.o. Novi Travnik“. I, kako već pretpostavljate, u ovom odgovoru i na ovom spisku nije se našla  Lutrija BiH. Iako, ista ta Lutrija, kako se zna, priređuje igre na sreću putem interneta. Dakle, ovako sročen i „loše“ upakovan odgovor daje itekako za pravo svima onima koji tvrde da Lutrija BiH igre na sreću putem interneta priređuje bez odobrenja. Posebno je zanimljivo naredno pitanje, a još zanimljiviji odgovor koji je na isto stigao.

Prikivanje imena inozemnog partnera (Novomatica)!

Da li  Lutrija BiH ima potpisan ugovor o poslovnoj suradnji sa domaćim ili inostranim pravnim subjektima iz člana 27. i 28. Zakona o igrama na sreću – pitao je Žuljević. 
U odgovoru koji je dobio, navodi se kako je „ Lutrija BiH u skladu sa člankom 19. tada važećeg Zakona o igrama na sreću, dana 12.09.2006 godine zaključila ugovor o zajedničkom priređivanju igara na sreću sa inostranim poslovnim partnerom, po osnovu kojeg se realizira poslovna suradnja u području priređivanja igara na sreću na sistemu automata“.
Kao što se iz napisanog vidi, ovdje se izbjegavaju dati konkretni podaci – a ne navodi se koji su to strani ili domaći partneri Lutrije BiH. Ne ulazeći u selektivnu i doziranu komunikaciju jedne izvršne institucije sa delegatom koji dolazi iz zakonodavnog federalnog tijela, Novi.ba je došao u posjed Izvještaja o reviziji financijskih izvještaja Ureda za reviziju institucija u F BiH, prilog br.2 ( koji je zadnji put proveden 2011 godine u Lutriji BiH) u kojem je jasno naznačeno sljedeće: 

"Obaveze prema povezanim pravnim licima u iznosu od 1.452.914 KM odnose se na obaveze prema HTL d.o.o. Sarajevo po osnovu učešća u prihodu ostvarenom u zajedničkom poslovanju za novembar i decembar 2011. godine. Naime, Društvo je zaključilo Ugovor o zajedničkom priređivanju igara na sreću na sistemu automata sa Austrian Gaming Industries GMBH, društvo Novomatic Group of Companies, na dan 12.09.2006. godine. U skladu sa MRS 31 – Udjeli u zajedničkim poduhvatima, napravljen je ugovor između Društva i Austrian Gaming Industries GMBH, koji je svoja prava iz Ugovora prenio na svoju kćerku, firmu HTL d.o.o. Sarajevo. U novembru 2006. godine Ministarstvo je dalo saglasnost za zajedničko priređivanje igre na sreću na sistemu automata sa ovim partnerom. Na osnovu ugovora prihodi ostvareni na sistemu automata se dijele u omjeru od 50 % : 50 %."

pregled-placanja-naknada-i-poreza

Alarmantna je činjenica da Lutrija BiH i HTL d.o.o. prihode dijele u omjeru 50% : 50%, budući da Lutrija BiH od tih 50% prihoda mora plaćati radnike i sve ostale troškove, pa je pravo čudo kako uopće uspijeva opstati. Evidentno je kako se ovdje radi o izrazito štetnom ugovoru po Lutriju BiH, od kojeg enormnu korist ima samo HTL d.o.o., odnosno Novomatic.
Cijela situacija, sada, barem donekle postaje jasnija. Prije svega, nedopustivo je skrivanje i neobjavljivanje podataka koji su dostupni nakon najobičnije internetske pretrage. Osim, ako za to, recimo, ne postoji određen i dobar razlog. Pretpostavimo da u ovom slučaju postoji, jer je delegat Žuljević svoj upit postavio u jeku priče o donošenju novog Zakona o igrama na sreću. Spornim, i isforsiranim zakonom koji su na sva zvona „gurali“ SDA i Amir Zukić, zastupnik te stranke u Parlamentu FBiH, pokušalo se, naušrtb domaćih priređivača igara na sreću - kako su to oni sami nekoliko puta javno obznanili i upozoravali - stvoriti širok manevarski prostor za monopolski položaj Lutrije BiH, a samim tim i njenih(og) partnera. Dopisi i oglasi bh.priređivača o igrama na sreću u kojem vape za otvorenim razgovorom i zaštitom svojih i prava uposlenika, te optužuju da iza svega stoji interes za monopolom koji se provodi preko Lutrije i političke podrške – prezentirani su u brojnim medijima. 

Novomatic u 10 godina izvukao preko 94 milijuna KM

Dakle, slijedom činjenica iz gornjeg citata, a pod pretpostavkom da se vodimo tačno prikazanim podacima iz revizije, samo za dva mjeseca te 2011. godine, obaveze Lutrije prema HTL d.o.o. Sarajevo iznosile su  milion i 452 hiljade i 914, 00 KM što je nešto više od 700.000. KM mjesečno. Ako bi slijedili tu logiku, onda bi po tome - na godišnjoj razini - utržak HTL d.o.o. bio veći od 8 miliona i 700.000. KM. Sada, opet, računajući na bazi pretpostavki i gore navedenog iznosa, a ne želeći bilo šta prejudicirati, desetogodišnja suradnja Lutrije i HTL d.o. o., koji je, kako znamo kćerka –firma Novomatic-a, gledano u navedenim iznosima donijela je Austrijancima (pod uvjetom da je navedeni iznos od milion i 452.914. KM presjek stanja dvomjesečnog poslovanja) basnoslovnih 87 miliona maraka. Nadalje. Ukoliko ovome pridodamo da je u januaru ove godine, između Lutrije i HTL –a, potpisan ugovor, na razdoblje od godinu dana, o najmu aparata (iznos od 730.080 KM s PDV-om) onda je visina iznosa o kojem govorimo dodatno uvećana po ovom osnovu.To bi za period od deset godina, iznosilo još dodatnih, 7.3 miliona KM. Sve ovo navodimo kao pretpostavku proizašlu iz mjerenja i zbroja podataka, koja u konačnici ( niko to izrijekom ne tvrdi), ne mora biti tačna. Naravno da delegat Doma naroda iz Kluba ostalih, Aner Žuljević možda nije očekivao ovakvu analizu resornog ministarstva i pratećih tijela prilikom pisanja škrtih i nedorečenih odgovora, prepunih neisitna i obmana,  ali je najmanje što su mogli učiniti prema jednoj zakonodavnoj instituciji, poštivanju i zaštiti njenog i kredibiliteta delegata, potom i domaćih priređivača igara na sreću – fer i iskren odnos u davanju odgovora na bitna pitanja. Nedorečenošću, ostavlja se prostor za brojne, mnogi će reći i utemeljene, optužbe kako iza svega stoji žestok inostrani lobi praćen ovdašnjom politikom čiji je krajnji cilj gašenje domaćih priređivača, odnosno ulica za 5500 uposlenih i njihove porodice.

Ne propustite