Visoko na razmeđi: politički ratovi, privatni dealovi i još dosta toga

Bosna i Hercegovina
Visoko na razmeđi: politički ratovi, privatni dealovi i još dosta toga
Skoro pa neopaženo u javnosti je ostala neprimijećena izjava predjednika BPS-a BiH, Sefera Halilovića, odaslana sa predizbornog skupa te stranke u Visokom o tome kako je uhapšeni Senad Trako,(zastupnik BPS u Skupštini Ze-Do kantona) „žrtva“ činjenice da OO BPS u Visokom podržava Amru Babić.

U javnosti je ostala skoro neprimijećena izjava predjednika BPS-a BiH, Sefera  Halilovića, odaslana sa predizbornog skupa te stranke u Visokom o tome kako je uhapšeni Senad Trako,(zastupnik BPS u Skupštini Ze-Do kantona) „žrtva“ činjenice da OO BPS u Visokom podržava Amru Babić.

Podsjećamo da su Senada Traku, u okviru akcije “Bosna”, prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili pripadnici Federalne uprave policije na području Visokog. Uz Traku, na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona uhapšene su još četiri osobe pod sumnjom da su zloupotrebom službene funkcije zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH. Najzvučnije ime među njima je svakako Esed Džananović, izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH, koji je prema informacijama u javnosti, pa i izjavama advokata koji ga zastupaju, određene kadrove upošljavao na zahtjev matične, SDA, stranke. Naravno, uzimajući za to novac.

Vratimo se sada predizbornom skupu BPS-a. Sefer Halilović, predsjednik te stranke, i Mirnes Fatić, nosilac liste BPS – a za OV Visoko naglasili su političku podršku Amri Babić u izbornoj kampanji za njen drugi mandat na poziciji načelnice Općine Visoko. Odranije je poznato kako je Babić sadašnju poziciju načelnice obezbijedila kao kadar SDA. No, vrijeme, da tako kažemo, ljubavi je prošlo, pa se načelnica razišla sa SDA i ovu predizbornu bitku ušla kao neovisna kandidatkinja.

Sada se postavlja pitanje zbog čega je predsjednik BPS-a Trakino hapšenje doveo u vezu sa njegovom podrškom aktualnoj načelnici? Prije svega treba konstatirati kako je pitanje presumpcije nevinosti jedno od temeljnih ljudskih prava. I, naravno, da niko nije kriv dok se ne dokaže drugačije, ali vrijedi podsjetiti na pravi razlog zbog kojeg je Trako zvanično uhapšen, a to je zbog postojanja osnova sumnje za zloupotrebu položaja i uzimanja mita radi zapošljavanja određenih osoba. Naime, nepotvrđene informacije, tako govore, aktualna načelnica, navodno je, najzaslužnija zato što je sin uhapšenog Senada Trake, dobio uposlenje u Vatrogasnoij službi u Visokom, a da pri tome, prema istom izvoru nije bilo nikakve konkursne procedura.

No, obzirom da su i posljednja hapšenja došla u jeku predizborne kampanje, ili neposredno uoči nje, kako to ovdje obično biva, svako pronalazi svoje razloge kontra druge strane. Opet, sve ovo što se događalo ili događa na političkoj sceni u Visokom ukazuje na to kako se tamo odvija pravi “politički” rat u kojem će, na kraju, samo rijetki ostati neokrznuti. Suština je u tome da će u priči oko Trake i četvorice uhapšenih konačnu riječ dati pravosudne institucije. Sve drugo mogli bi se okarakterisati kao puko politikanstvo.

Ne propustite