Život u magli: Zima bi bila puno ljepša bez sarajevskog smoga

Aktuelno
Život u magli: Zima bi bila puno ljepša bez sarajevskog smoga
Nakon ne tako sunčanog i toplog ljeta uskoro dolazi nam nova zima, moja druga u BiH i možda će vam izgledati smiješno ali već počinjem psihičke pripreme za kratke dane i velike minuse.

Nakon ne tako sunčanog i toplog ljeta uskoro dolazi nam nova zima, moja druga u BiH i možda će vam izgledati smiješno ali već počinjem psihičke pripreme za kratke dane i velike minuse. Prošle godine radovala sam se snijegu i čekala zimu misleći da je će to biti iskustvo kao sa razglednice. Definitivno nisam bila pripremljena, tijelo nije bilo aklimatizovano, a najgore je bilo prilagoditi mozak na mrak koji padne već u 16h. Ne znam koliko razumijete moje probleme ali ovo iskustvo je bilo miks oduševljenja i tragedije. Vjerujem da bi zima bila puno ljepša bez sarajevskog smoga.

Prije šest godina, 8. marta 2010. u Barseloni je pao snijeg, prvi veći snijeg nakon 25 godina. Simbol grada, Sagrada Familia bila je obojena u bijelo.

6-snow-barcelona-4

Nakon prvog oduševljenja nastali su problemi jer niko nije bio spreman za tako nešto. Dva obližnja aerodrome El Prat i Girona bili su zatvoreni, hiljade turista i drugih putnika bili su zarobljeni čekajući ponovno uspostavljanje letova. Vozovi i autobusi su također prestali sa radom. Gradske vlasti naredile su da metro radi čitavu noć kako bi barem malo olakšali transport kroz grad. Na Špansko – Francuskoj granici službe za spašavanje evakuisale su više od 400 ljudi iz voza koji  je zastao u snijegu. Voz jednostavno nije imao snage da se probije kroz snijeg na šinama. Više od 60 cesta i puteva bilo je zatvoreno a na autoputu je ostalo zarobljeno oko 4000 ljudi. 

Xavi, Iniesta, Pique i ostali morali su trenirati u uslovima koji su za njih bili nemogući, niska temperature i zaleđen teren Camp Nou-a im je jako teško pao, jedino se Zlatan Ibrahimović koji je tada igrao za Barcu snalazio odlično. Inspirisani nedavno završenim zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru mnogi tinejdžeri izvodili su akrobacije na snijegu pokušavajući kopirati sportiste, ne baš uspješno jer su bolnice imale pune ruke posla zbog razih lomova uzrokovanih brojnim padovima.

Riječ za danas:  zima = invierno

Ne propustite