Ambasadori poručili: Dodik mijenja zakon o praznicima, neće biti prekaljanja granica BiH

Bosna i Hercegovina
Ambasadori poručili: Dodik mijenja zakon o praznicima, neće biti prekaljanja granica BiH
Ambasadori su pozvali Dodika da odustane od referenduma. Tvrde da je Milorad Dodik predsjednik RS obećao da će u narednim danima Narodnoj skupštini RS dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, u cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH.

Ambasadori su pozvali Dodika da odustane od referenduma. Tvrde da je Milorad Dodik predsjednik RS obećao da će u narednim danima Narodnoj skupštini RS dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, u cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH

"Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena"stoji u saopštenju koje je izdala Delegacija EU.

Ambasadori su potvrdili neopozivo opredjeljenje za Dejtonski mirovni sporazum. Dodali su da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje, a naglašeno je da neće biti prekrajanja karte BiH.

"Ambasadori su još jednom naglasili da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće. Nijedan referendum to ne može promijeniti. Ambasadori su upoznati da će Ustavni sud zasjedati 17. septembra o predmetima u vezi sa referendumom, te su naglasili da se odluke Suda moraju poštovati", istakli su. 

Uprkos upozorenjima Dodik je ponovo pozvao građane RS-a da izađu na referendum 25. septembra.

(Novi.ba)

Ne propustite