Premijer Slovenije Miro Cerar: 'Konflikt na Balkanu je moguć'

Region
Premijer Slovenije Miro Cerar: 'Konflikt na Balkanu je moguć'
Broj ilegalnih prelazaka migranata raste, ali još nema opasnosti od aktiviranja balkanske rute, tvrde u MUP-u Hrvatske. S druge strane premijer Slovenije Miro Cerar upozorava kako bi sljedeći val izbjeglica mogao izazvati konflikt na Balkanu.

Broj ilegalnih prelazaka migranata raste, ali još nema opasnosti od aktiviranja balkanske rute, tvrde u MUP-u Hrvatske. S druge strane premijer Slovenije Miro Cerar upozorava kako bi sljedeći val izbjeglica mogao izazvati konflikt na Balkanu.

'Trebalo bi na europskim vanjskim granicama učiniti sve kako bi Balkan bio zaštićen od konflikata i Schengen od raspada. Ako se balkanska ruta ponovno otvori, izbio bi konflikt u regiji, središnjoj Europi i na zapadnom Balkanu', ocijenio je Cerar u intervjuu za njemački dnevnik Die Welt.

Prema njegovim riječima, u slučaju reaktiviranja balkanske rute sve zemlje bi zatvorile svoje granice, a to bi dovelo do svađa i sukoba među susjedima. Premijer Slovenije je naglasio da je ograda između Srbije i Hrvatske trebala biti postavljena.
 

'Oni nam nisu govorili gdje i kada. Ta ograda šteti turizmu. Mi smo neke dijelove uklonili kada više nije bila potrebna, ali smo neke i ostavili jer moramo računati na veći broj migranata, zbog čega smo obazrivi na granici', poručio je Cerar.

Hrvatska policija je svakodnevnim praćenjem stanja nezakonitih migracija na državnoj granici sa Srbijom u posljednja dva mjeseca uočila porast pokušaja nezakonitih prelazaka, ali smatraju da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Hrvatsku.
 

U prvih osam mjeseci policija je na granici Hrvatske i Srbije evidentirala 2395 nezakonitih prelazaka. Ipak, analiza hrvatskih eksperata potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila ovu zemlju.

Mađarske vlasti u pravilu ne primaju migranate iz Pakistana, Afganistana i Iraka pa pojedinci pokušavaju ilegalno preći hrvatsko-srpsku granicu. 

(Novi.ba)



 



'

Ne propustite