U Sarajevu otvoren PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma

Aktuelno
U Sarajevu otvoren PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma
Jedanaesto izdanje PitchWise (PW) festivala ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini svečano je otvoreno danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije CURE.

Jedanaesto izdanje PitchWise (PW) festivala ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini svečano je otvoreno danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije CURE.

Ovaj jedinstveni feministički festival, koji se održava od 8. do 11. septembra, okupio je u glavnom gradu BiH oko 70 umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki, muzičarki, feministkinja i ostalih braniteljica ženskih i uopće ljudskih prava koje dolaze iz različitih dijelova BiH, regije i svijeta, a koje će vlastiti kreativni potencijal predstaviti na ovom festivalu.

Sudionike svečanosti, upriličene ovim povodom u Centru za kulturu Kantona Sarajevo (bivši BKC), pozdravio je zamjenik austrijskog ambasadora u BiH Volfgang Til, istaknuvši zadovoljstvo što se u sklopu festivalskog programa realizira izložba "Domovina velikih kćeri - Značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća”.

Podsjetio je da ova izložba koincidira s godinom austrijske kulture u BiH, odnosno svojevrsnom kulturnom razmjenom Austrije i BiH, dviju historijski i geografski bliskih zemalja, i dodao da se kulturni događaji realiziraju pod motom ''Upoznajmo se bolje', te najavio da će PW biti propraćen i odgovarajućim filmskim i muzičkim programom.

Na važnost kulturnih veza kao 'mostova među ljudima' ukazala je i izvršna direktorica Fondacije CURE Jadranka Miličević, naglašavajući značaj prisustva žena u javnom prostoru i odlučivanju o važnim društvenim pitanjima, temama i procesima.

Stava je  da se glas žena mora jasnije artikulirati i da se samo dijalogom, jačanjem saradnje i povezivanjem može prevazići stanje podjela i svojevrsnog statusa quo te pristupiti izgradnji prosperitetnije budućnosti, ne samo Bosne i Hercegovine nego i regije u cjelini.

U sklopu otvaranja festivala upriličen je i performans “Upoznaj me kroz moj jezik - znakovni jezik”, projekt Dječijeg kluba Udruženja lektora i komunikologa BiH, a koji je realiziran u saradnji s Udruženjem gluhih KS-a i Savezom gluhih i nagluhih osoba BiH.

Centralana tema ovogodišnjeg festivalskog izdanja koje se odvija pod sloganom "Dođi-uveži-poveži“ jeste "PitchWise Connecting - Propitivanje individualnih aktivnosti iskustava i savremenih društvenih konteksta u djelovanju protiv patrijarhata - Misli globalno, djeluj lokalno“ s fokusom na uspostavljanje ravnopravnosti spolova putem angažirane umjetnosti, nagovještavajući pozitivne promjene u lokalnoj sredini, odnosno neposrednom okruženju.    

Ove godine PW uvezuje i propituje javni prostor osobnim promišljanjem - pokretom, dodirom i zvukom.

Kako je najavljeno, sve dane festivala bit će postavljena izložba umjetničkih radova i fotografija u JU Centar za kulturu KS (bivši BKC), autorica - Lejle Petrović, Helene Jenečić, Sunite Fišić i Marine Marković, te TKV, izložba "Domovina velikih kćeri - Značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća”, izložba Centra za devojke Niš "Feministička likovna kolonija“ i Fondacije CURE i Historijskog muzeja BiH "Pitchwise predstavlja heroine eks- YU prostora“.

Istovremeno, građani Sarajeva moći će pogledati i performans “U materinu!”, Biljane Kosmogine i Olje Nikolić Kie (Srbija), kao i predstavu “Ja kao emotivno biće”, koju će izvoditi Centar za djevojke (Srbija), a čije su izvedbe planirane za subotu u Art kinu-Kriterion.

U sklopu PW-a bit će upriličen kvalitetan muzički i filmski program te više radionica posvećenih temama koje se odnose na aktuelni društveni kontekst unapređenja ženskih prava.

Prema najavi organizatora, neke od tema o kojima će biti riječi na PW-u tiču se novih snaga, otvaranja prostora za debate s novim generacijama feministkinja i aktivistkinja, uključujući motive za političko-aktivističko djelovanje, ulogu i angažman žena u društvenim pokretima, te iskustva rata izbjeglištva, izgradnje mira i povjerenja, kao i teme koje se tiču socijalne (ne)uključenosti, te aktivizma na društvenim mrežama.   

Ulaz na sve PW-događaje je besplatan.

Ne propustite