Srednjovjekovni finski grad Turku

Praktična žena
Srednjovjekovni finski grad Turku
Nekadašnji glavni grad Finske, star 750 godina, koji je 2011. postao evropska prijestolnica kulture, jedna je od najzanimljivijih tursitičkih ponuda ove zemlje. Smješten na jugozapadu zemlje, na obali Baltičkog mora.

Nekadašnji glavni grad Finske, star 750 godina, koji je 2011. postao evropska prijestolnica kulture, jedna je od najzanimljivijih tursitičkih ponuda ove zemlje. Smješten na jugozapadu zemlje, na obali Baltičkog mora. Turku je poznat kao grad umjetnosti i nosi titulu najstarijeg grada u Finskoj. finska 

Boraveći u njemu, ne smijete zaboraviti da posjetite srednjevjekovni dvorac Turku i istoimenu katerdralu, kao i šetnje po bulevaru rijeke Aure.
 
Najbolji smještaj imaćete u hotelima Hariet i Artujakaisten Paviljonki, a u ponudi Turkua nalaze se i brojni otmjeni restorani, muzej rukotvorina Luostarinmaki i barovi na palubama usidrenih brodova.

 Stanovnici ovog istorijskog grada, njih 175 hiljada, naročito su ponosnu na svoju tvrđavu, najstariju očuvanu srednjevjekovnu građevinu u Finskoj. 
 Turku je oduvijek otvarao vrata ka Evropi. Odavno pozanat kao univerzitetski grad, i danas je prepun studenata. Istovremeno važi i za prijestolnicu finske avangarde
U njemu je rođena andergraund literarna scena, a kako ističe tamošnji znameniti umjetnik Jan Erik Anderson, Turku je oduvek bio otvoren za neobično shvatenje umjetnosti.
 
 
Njegovo postojanje mnogi upoređuju sa čudom ,jer je u ovom baltičkom gradu do sada bilo preko 30 velikih požara.
 

Ne propustite