Priređivači igara na sreću: Još malo o brojkama, ali onim tačnim

Objavljeno:08.09.2016 - 13:00
A A A Times Arial

Na području Federacije Bosne i Hercegovine trenutačno posluje 13 privatnih priređivača igara na sreću kojima je odobrenje za rad izdalo Federalno ministarstvo financija i koji, osim što uredno izvršavaju sve svoje zakonom propisane obveze, značajan dio prihoda ulažu i u pomoć lokalnim zajednicama. Djelatnost priređivanja igara na sreću jedna je od najrazvijenijih u F BiH i jedan od najvećih generatora prihoda federalnog proračuna, što su svakako čimbenici koje treba uzeti u obzir kada se ulazi u izmjenu zakonske regulative koja regulira ovu djelatnost. 

Privatni priređivači upozoravaju kako Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i u četvrtak 15.09. će se naći pred zastupnicima Doma naroda Parlamenta F BiH, nije izrađen na temelju stručne analize i kao takav mogao bi u propast odvesti sve privatne priređivače igara na sreću. 

- Privatni priređivaĉi igara na sreću u F BiH posluju u oko 2.500 poslovnica i zapošljavaju oko 5.500 radnika, za koje se uredno i na vrijeme isplaćuju plaće i uplaćuju doprinosi. Također, napominjemo da se uz našu djelatnost usko veže i veliki broj suradnika, dobavljaĉa, partnera i zakupodavaca, tako da je stvarni krug ljudi koji žive od priređivanja igara na sreću mnogo veći od 5.500 direktno uposlenih i svima njima, kao i njihovim obiteljima, ugrožena je egzistencija zbog nesavjesne izmjene zakona, ističu privatni priređivači. 

podaci-za-f-bih

Sukladno važećim zakonskim propisima, ove firme u federalni proračun na godišnjoj razini doprinose višemilijunske iznose. 

- Kada uzmemo u obzir naknade na uplatu i porez na dobitke preko 100 KM, što ide na teret igraĉa te naknade za priređivanje RNG igara (300 KM po uplatnom mjestu) kao i porez na dobit priređivaĉa (10%), uz doprinose za radnike i ostala javna davanja, privatni priređivaĉi su u posljednjih godinu dana u proračun F BiH uplatili gotovo 76 milijuna KM, što ovu djelatnost čini jednim od najvažnijih elemenata punjenja federalnog proračuna koji bi bez ovih prihoda bio u enormnim problemima -  naglašavaju privatni priređivači, upozoravajući kako bi F BiH bez ovih 76 milijuna KM mogla ostati usvoji li Dom naroda Parlamenta F BiH Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i na taj način primora privatne priređivače na zatvaranje. 

Osim što upošljavaju domaću radnu snagu i uvelike doprinose proračunu F BiH, priređivači igara na sreću također potiču i razvoj drugih djelatnosti i firmi. 

- Bezbroj je primjera koji nam daju za pravo kada iznosimo ocjene koje jesu utemeljene i bazirane isključivo na faktima. Sve to traži i ozbiljnost, te temeljitost prilikom ocjenjivanja naše uloge u društvu, kao i pomoći istom - ističu privatni priređivači, naglašavajući još jednom kako se nadaju da će kod odgovornih političkih aktera prevladati razum te da će se pristupiti izradi zakonskih rješenja koja će zadovoljiti i F BiH i priređivače, ali i igrače, te osigurati nova upošljavanja domaće radne snage.

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!