Cormack: Referendum odvraća pažnju od važnijih stvari

Bosna i Hercegovina
Cormack: Referendum odvraća pažnju od važnijih stvari
Ambasador SAD u BiH Maureen Cormack čestitala je lokalnim vlastima i građanima u distriktu Brčko što su četiri godine bez supervizije protekle uspješno.

Ambasador SAD u BiH Maureen Cormack čestitala je lokalnim vlastima i građanima u distriktu Brčko što su četiri godine bez supervizije protekle uspješno.

Ona je uputila zahvalnost gradu Brčko i gradonačelniku Anti Domiću na podršci koju su 15 godina pružali na organizovanju kampova “Civitasa” koji se odnose na ljudska prava i demokratiju, jer putem njih mladi u BiH grade mostove prijateljstva.

“Da bi ova zemlja bila bolja za život njenih građana i njihove djece, nadamo se da će svi u njoj raditi odgovorno. Očekujemo da će nestati negativne političke retorike kojom smo zabrinuti i da će se politički zvaničnici u BiH fokusirati na rješevanje pravih pitanja”, kazala je Kormak.

Ocijenivši obrazovni sistem u distriktu kao dobar i uspješan, jer djeca različitih nacionalnsti pohađaju zajedno nastavu, ona je naglasila da bi taj model trebalo da se primjenjuje i u ostalim dijelovima BiH. Prema njenim riječima, stav Ambasade SAD u BiH je da referendum o Danu Republike Srpske nije konzistentan sa Ustavom BiH i da odvlači pažnju od kudikamo važnijih pitanja, kao što su otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj.

“Mi podržavamo provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav ove zemlje. Ustavni sud BiH donio je odluku u vezi s referendumom, a razmatraće je ponovo 17. septembra. Ona treba da se poštuje. SAD podržavaju vladavinu prava koja je ključ za funkcionisanje svake države”, kazala je Kormakova danas u Brčkom, gdje je boravila u službenoj posjeti.

Ona je poslije razgovora sa Domićem zahvalila lokalnim vlastima i gradonačelniku što su prihvatili odluku supervizora da se referendum o Danu Republike Srpske ne održi na području distrikta Brčko. Prema riječima Domića, u razgovoru sa ambasadarom SAD bilo je riječi o mnogim pitanjima koja se tiču budućeg razvoja distrikta.

“Dotakli smo se pitanja izbornog procesa, načina organizovanja buduće skupštinske većine, stava distrikta i gradonačelnika o procedurama koje treba da se ispoštuju u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, te o podršci SAD u smanjenju parafiskalnih nameta u distriktu u skladu sa sporazumom koji je potpisan lani prilikom posjete Brčkom Kormakova, kao i o četvorogodišnjem funkcionisanju distrikta bez supervizije”, naveo je Domić.

On je zahvalio administraciji SAD na podršci i pomoći koju je minulih godina pružala u poslovima u vezi sa uspostavljanjem distrikta i izgradnji njegovih institucija da bi se dalje razvijala ova, kako je naglasio, jedina istinska multietnička zajednica u BiH.

 

Ne propustite