Hitlerov sljedbenik: Od nacističkog vojnika do irskog farmera

Zanimljivosti
Hitlerov sljedbenik: Od nacističkog vojnika do irskog farmera
Hitlerov najvrjedniji nacistički vojnik, koji je izveo čuveno spašavanje italijanskog diktatora Benita Musolinija iz savezničke tvrđave i pripremio Desant na Drvar, na nevjerovatan način se preobratio od čovjeka kojeg se plašila cijela Evropa u običnog irskog zemljoradnika.

Hitlerov najvrjedniji nacistički vojnik, koji je izveo čuveno spašavanje italijanskog diktatora Benita Musolinija iz savezničke tvrđave i pripremio Desant na Drvar, na nevjerovatan način se preobratio od čovjeka kojeg se plašila cijela Evropa u običnog irskog zemljoradnika.

Oto Skorceni, Austrijanac i pukovnik ozloglašenog Vafen SS-a, koji je vodio brojne nacističke gerilske i špijunske mreže tokom i nakon Drugog svjetskog rata, uspio je da pobjegne iz savezničkog zatvora pred kraj rata i da otputuje u Argentinu, gde je radio kao pripadnik obezbjeđenja. Skoro deset godina kasnije našao je put do irskog okruga Kilder, gdje je kupio kuću na selu.Irska je tokom Drugog svjetskog rata ostala zvanično neutralna.

Prije nego što se doselio, Skorceni je doputovao u zemlju iz Španije u leto 1957. godine. Svoj boravak je produžio nakon poziva da prisustvuje događaju održanom u njegovu čast u hotelu "Nort Dablin".

Po dolasku na hotelsku recepciju, Skorcenija su pozdravili ostali gosti Dablina, među kojima je bio i mladi Čarls Hogi, koji je kasnije postao jedan od najkontroverznijih premijera Republike Irske. Novinski izveštaji iz tog vremena navode da su događaj organizovali irski poslanici, vodeći članovi irskih udruženja i profesionalci iz rastućeg privrednog sektora.
Dablinski novinar Kim Belenberg vjeruje da je ta topla dobrodošlica imala ulogu u navođenju Skorcenija da se skrasi u Irskoj 1959. godine.

Skorcenijev dramatični preobražaj od bivšeg nacističkog ratnog komandanta do čovjeka koji živi u samoći irskog sela, zbunila je mnoge. Neočekivani dolazak palog momka nacističke partije na obale Irske takođe je podiglo ozbiljnu zabrinutost među mnogim irskim poslanicima. Pitanja vezana za Skorcenijeve motive za doseljavanje u Irsku ispunila su državnu skupštinu. Neki irski poslanici plašili su se da će njegova odluka dovesti do širenja nacističkih ideologija i potencijalnog regrutovanja sljedbenika. Ipak, drugi su se divili bivšem nacističkom komandantu zbog njegove vojne prošlosti, uprkos bliskim vezama sa Hitlerom. U mnogim novinarskim izvještajima Irske u to vrijeme on je opisan kao moćna i misteriozna figura.

"Skorceni je opisan kao vidovčica Trećeg rajha. Ton novinskih članaka bio je bliži divljenju nego odbijanju.", rekao je Belenberg. 

Skorceni koji je bio visok 195 centimetara, bio je poznat kao "Lice sa ožiljkom", usljed karakterističnog ožiljka na svom lijevom obrazu. Bivši nacistički vojnik je navodno uzrokovao komešanje svaki put kada bi otišao u okrug Kilder. 

Često je vozio svoj bijeli mercedes do obližnje pošte kako bi kupio namirnice tokom 1960-ih. Redži Darling, irski historičar koji je čest gost Kildera, rekao je da je Skorceni bio izolovana i povučena figura, koja se nije miješala sa mještanima. Dokumenta koja je objavio Irski državni arhiv u Dablinu potvrđuju da je Skorceniju bila ponuđena privremena viza za boravak u Irskoj pod striktnim uslovom da ne pokuša da ode u Britaniju. 

Dokumenta irske vlade iz 1958. godine bilježe da je bivši nacistički vojnik bio ljut i uznemiren zbog konstantnog odbijanja britanskih vlasti da mu dozvole da uđe u zemlju. Evropa je još uvijek bila pod utiskom destruktivnog horora nacizma nakon Drugog svjetskog rata. Postojala je zabrinutost u Irskoj, kao i drugdje, da će takva ideologija ponovo dobiti na značaju širom kontinenta. Bivši ministar zdravlja Republike Irske, Noel Braun je posebno bio zabrinut Skorcenijevim prisustvom u okrugu Kilder i 1959. godine je postavio pitanje pred irskim parlamentom.

Braun je ukazao da je Skorceni možda uključen u "antisemitske aktivnosti". U posebnom slučaju, Braun je upozorio poslanike da Skorceni koristi Irsku kao bazu za promovisanje nacizma.

"Opšte je shvaćeno da ovaj čovjek ima ulogu u neonacističkim aktivnostima i, ako je to tako, ne bi trebalo da mu bude dozvoljeno da Irsku koristi u te svrhe.", rekao je Braun. 

Skorceni je porekao da je umiješan u nacističke aktivnosti u Irskoj. Međutim, Republika Irska mu nikada nije dala trajno prebivalište. Nakon velike debate u departmanima za pravdu i spoljne poslove Irske, vezane za rezidencijalni status Skorcenija, irska vlada je odlučila da mu ne dozvoli da trajno ostane u Irskoj. Njegova farma u Kilderu je prodata 1970. godine. Bivši nacistički vojnik je ostatak života proveo u Španiji pod fašističkim diktatorom Franciskom Frankom, gdje je umro od raka 1975. godine. Tadašnji 67-ogodišnjak je bio multimilioner u trenutku smrti. 

Upravo je Oto Skorceni  1944. godine dobio zadatak za pripremu operacije Konjićev skok (Rösselsprung) - Desant na Drvar, čiji je cilj bilo zarobljavanje vođe jugoslovenskih partizana, Josipa Broza Tita. Operacija je počela 25. maja 1944. vazdušnim i jedriličarskim desantom njemačkih padobranskih jedinica na Drvar. Tito i Vrhovni štab u poslednjem trenutku su se izvukli iz pećine u kojoj su bili smješteni. Operacija je pretrpjela neuspjeh, a jedino čime su nemački padobranci mogli da se pohvale bila je Titova uniforma koju su zarobili. Skorceni nije lično učestvovao u ovoj akciji, ali je izdavao naređenja radio vezom sa aerodroma koji je bio baza za izvođenje operacije.

Ne propustite