Novinska agencija Patrija uputila otvoreno pismo Elmedinu Konakoviću

Bosna i Hercegovina
Novinska agencija Patrija uputila otvoreno pismo Elmedinu Konakoviću
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković više puta je u svojim javnim istupima pokazao da ne voli neistomišljenike, a posebno medije koji kritički pišu o njegovom radu.

Novinska agencija Patrija je uputila otvoreno pismo premijeru KS, Elmedinu konakoviću, a pismo prenosimo u cjelosti.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković više puta je u svojim javnim istupima pokazao da ne voli neistomišljenike, a posebno medije koji kritički pišu o njegovom radu.

Proradi kod premijera s vremena na vrijeme golemi ego i sujeta, pa se s njima obračunava na vrlo drzak način koji ne priliči jednom premijeru. Danas je Konakoviću zasmetala novinska agencija Patria.

U raspravi sa zastupnikom SBB-a Zvonkom Marićem za skupštinskom govornicom Konaković se obrušio na pisanje agencije Patria o osnivanju nove nezakonite Turističke zajednice KS, a o čemu je Marić davao izjave za Patriju. Čak je zatražio i izvinjenje od Marića za svoje navode. A onda je Konaković poručio:

- Znamo mi svi šta je NAP i ko je vlasnik NAP-a – izrekao je Konaković.

Zar jednom premijeru nije bitno šta se piše i da se pozabavi javnim prozivkama zastupnika u Skupštini, te kritičkom osvrtu novinara zasnovanom na čvrstim argumentima nego ko je vlasnik!? Je li to možda znak da premijer se bavi i policijskim poslovima te istražuje novinare i vlasnike medija a ne bavi se suštinom?

Poručujemo premijeru Konakoviću da će novinari agencije Patria nastaviti savjesno i odgovorno raditi svoj posao i pisati istinu, a to je ono što, očigledno sudeći po njegovom današnjem istupu za skupštinskom govornicom koju obilato zloupotrebljava, ni njemu a ni aktuelnoj koaliciji ne ide u prilog. Pisanje istine o događajima, ljudima, političarima i kriminalu naša je obaveza prema građanima.

Otrovne strelice i pritisak koji je kao premijer usmjerio prema novinarima agencije Patria neće zaustaviti naš rad jer građani Kantona Sarajevo, ali i svi naši čitaoci imaju pravo da znaju sve šta rade oni iz čijih džepova primaju plate.  

Konaković se bavio i vlasnikom Patrije, pa ovim putem mu odgovaramo:

- Vlasnici Patrije su novinari ove agencije, što možete provjeriti u Registru privrednih subjekata, a kada to učinite možete uputiti izvinjenje uposlenicima, jer ovakav pritisak na poslanike ali i novinare još nije zabilježen.

Da li je vaša poruka poslanicima da će se svako od njih ukoliko za novinsku agenciju Patrija da intervju ili izjavu naići na Vašu osudu i vrijeđanje jer nije rekao ono što Vi želite čuti i što godi Vašim ušima, sujeti i egu?

Kada već pitate i tvrdite da znate šta je NAP, Urednički kolegij Vam poručuje da znaju i poslanici u klupama, koji veliki broj svojih pitanja vlastima u KS formira upravo na osnovu naših pisanja, pa mi Vas pitamo da li Vam i to smeta.

Ako je tako, žao nam je, jer Vaš pritisak na nas neće dati rezultate kakve priželjkujete. I dalje ćemo kao i do sada pisati i istinito izvještavati o svim temama i uvijek kada za to imamo čvrste argumente kritizirati Vas i Vaš rad.  

Gospodine Konakoviću, nisu Vaše prijetnje i sumnjičavi tonovi nešto što Vas nije pratilo i u prošlosti, pa ste kada Vas jedan medij prozva „sultanom“ salvama uvreda počastili kolege pa čak i prijetili da se čuvaju novinari.

Kao neko ko pretenduje da bude političar godine mogli biste kontra argumentima demantirati ono što pišemo i objavit ćemo Vašu stranu priče.

Vas očito boli istina, nemate odgovora i zato zloupotrebom svoje funkcije i skupštinske govornice, što Vam nije prvi put, „mahalskim frazama“ obmanjujete javnost.

Rekoste za govornicom i da vijesti Patrije uzimaju samo „neozbiljni“ portali, pa biste mogli objasniti i drugima, tačnije njih više od 500 u BiH i regionu, među kojima su i državni mediji susjednih zemalja, koliko ih preuzimaju vijesti NAP-a i po čemu su ti mediji neozbiljni!?

Poštovani premijeru, Vi ste neozbiljni u svome radu i odnosu prema javnosti i medijima, jer, da ste dorasli funkciji koju obavljate odgovornije biste se ponašali kako prema zastupnicima kojima ste dužni polagati račune za svoj rad, tako i prema javnosti i medijima.

Pitamo Vas, šta ćete za skupštinskom govornicom izgovoriti kada pročitate neki od narednih istraživačkih tekstova Patrije vezanih za Vaše aktivnosti, primjera radi o vremenu kada ste bili u Košarkaškom klubu Bosna ili pak o iznajmljivanju šankova u Zetri? 

(Nap.ba)

Ne propustite