Lideri nakon sastanka: Koalicija je jaka kao kuća!

Bosna i Hercegovina
Lideri nakon sastanka: Koalicija je jaka kao kuća!
Završen je sastanak koalicionih partnera u Sarajevu. Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čovića (HDZ BiH) i Fahrudia Radončić (SBB) su sa čelnicima Vijeća ministara BiH razgovarali o mnoštvu problema, a nakon sastanka su istakli da su zadovoljni dogovorenim detaljima.

Završen je sastanak koalicionih partnera u Sarajevu. Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čovića (HDZ BiH) i Fahrudia Radončić (SBB) su  sa čelnicima Vijeća ministara BiH razgovarali o mnoštvu problema, a nakon sastanka su istakli da su zadovoljni dogovorenim detaljima. 

Dragan Čović je rekao da koalicioni partneri prenose pozitivnu atmosferu na drugi dio stranaka kako bi se u Vijeću ministara i u Parlamentu ubrzano donosile odluke. Najavljeno je da bi BiH do kraja sljedeće godine mogla dobiti kandidatski status za EU. 

"Sljedeće sedmice ćemo sjesti svi zajedno da razgovaramo o Koridoru 5C. U svakom slučaju mislim da idemo dosta dobrim putem i ako ovako nastavimo moći ćemo reći da smo rastjerali crne oblake iznad BiH", smatra lider HDZ-a. 

Bakir Izetbegović je naglasio da bi se lideri koalicionih stranaka u Federaciji trebaju češće sastajati, a naglasio je da sada među partnerima postoji ogromna volja za prevazilaženjem problema. 

"Prošli smo kroz odnose u Vijeću ministara, kadrovska pitanja. razgovarali o kliničkom dugu, akcizama, pravilniku o lijekovima i dogovorili jedan temeljit sastanak koji će se isključivo odnositi na izgradnju Koridora 5C", izjavio je Izetbegović na press konferenciji. 

Izetbegović je rekao da se nada da referendum neće ni biti održan, a dodao je i da vjeruje da će se nakon Lokalnih izbora tenzije stišati.

"Za ostalo smo dogovorili da nema preglasavanja, nego da ćemo sve dogovarati zajedno", zaključio je Bakir Izetbegović.

Fahrudin Radončić je rekao da je koalicija jaka kao kuća, a nije krio zadovoljstvo postignutim dogovorima.

"Otvorili smo 50-tak veoma ozbiljnih tema i zadaća koje želimo ubrzati, a koje se tiču našeg bržeg evropskog puta, ekonomskih reformi i boljeg i složnijeg rada u koaliciji", kazao je Radončić. 

 

Ne propustite